De Bijbel is mijn wegwijzer
De Bijbel blijft het meest verkochte boek ter wereld. Maar wat gebeurt nadat hij eenmaal is aangeschaft? Wat doen die oeroude woorden anno 2021 met ons? Zetten ze ons in beweging, of juist stil? Bemoedigen ze of houden ze ons een kritische spiegel voor? Helpen ze ons om anders naar de wereld te kijken, of richten ze onze blik juist op iets of Iemand anders? We vroegen het aan Bijbellezers met levensverhalen zo veelkleurig als de Bijbel zelf. In deze aflevering Susan Vrolijk, zij is leerling van Jezus en aangesloten bij de Amsterdam Internationale Christelijke Kerk.
Door Susan Vrolijk
Jarenlang was ik op zoek naar God. Ik probeerde allerlei wegen uit – totdat ik op een kruispunt kwam. Daar moest ik kiezen: het stuur uit handen geven aan Hem, óf verder gaan op eigen kracht. Ik koos de eerste optie. Nu ben ik co-chauffeur naast God. Zijn Woord is de lamp voor mijn voeten en het licht op mijn pad.
‘Vraag en het zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan’, las ik in Matteüs 7:7-8
De Bijbel als Whatsapp
Sinds die tijd ben ik de Bijbel gaan zien als een soort van Whatsapp. Dat klinkt misschien oneerbiedig, maar wat ik ermee bedoel, is dat ik met God praat via gebed en dat God me antwoordt via de Bijbel, zijn Woord. Zo met Hem en zijn Woord omgaan is, om zo te zeggen, mijn ‘lifestyle’ geworden.
Toen ik in 2018 op Curaçao gedoopt werd, nam ik Jezus als Heer aan en werd ik zijn leerling, zijn discipel. Oprecht leven alleen, of me houden aan goede tradities, is voor mij niet genoeg. In 2019 kwam ik terug naar Nederland, waar ik eerder gewoond had tijdens mijn studie. Met 15 anderen stichtte ik de Amsterdam Internationale Christelijke Kerk. Als leerlingen van Jezus delen wij ons geloof met mensen die we op straat of online ontmoeten. Mijn doel is mensen dicht bij God brengen, aan de hand van de Bijbel. Ik nodig hen uit om een eigen overtuiging te krijgen over God, of een eigen beeld van Hem.
Bijbellezen
Elke morgen lees en mediteer ik in de Bijbel. Om me eigen te maken wat ik lees, gebruik ik de SOAP-methode
Wat deze gewoonte mij brengt? Bijbellezen kan oud zeer naar boven brengen, maar ook zonden: Gods Woord snijdt als een zwaard aan twee kanten. Het brengt een worsteling met zich mee, maar samen met God kom ik eruit. Wij mensen moeten eerst door de pijn heen, dan pas kunnen we zeer en zonde loslaten. Volgens mij was dat wat Jezus bedoelde, toen Hij tegen mensen zei: ‘Je geloof heeft je gered.’
De rust, vrede en vrolijkheid die deze relatie met God me brengt, moedigt mij aan om dagelijks terug te keren naar zijn Woord.
Susan Vrolijk is een leerling van Jezus en maakt deel uit van de Amsterdam Internationale Christelijke Kerk. Die is niet aangesloten bij een bepaalde stroming. Ze zet zich in om mensen te bereiken die zich verloren voelen en nodigt hen uit om discipelen van Jezus te worden.