Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
27 mei 2021

De Bijbel is mijn wegwijzer

De Bijbel blijft het meest verkochte boek ter wereld. Maar wat gebeurt nadat hij eenmaal is aangeschaft? Wat doen die oeroude woorden anno 2021 met ons? Zetten ze ons in beweging, of juist stil? Bemoedigen ze of houden ze ons een kritische spiegel voor? Helpen ze ons om anders naar de wereld te kijken, of richten ze onze blik juist op iets of Iemand anders? We vroegen het aan Bijbellezers met levensverhalen zo veelkleurig als de Bijbel zelf. In deze aflevering Susan Vrolijk, zij is leerling van Jezus en aangesloten bij de Amsterdam Internationale Christelijke Kerk.

Door Susan Vrolijk

Jarenlang was ik op zoek naar God. Ik probeerde allerlei wegen uit – totdat ik op een kruispunt kwam. Daar moest ik kiezen: het stuur uit handen geven aan Hem, óf verder gaan op eigen kracht. Ik koos de eerste optie. Nu ben ik co-chauffeur naast God. Zijn Woord is de lamp voor mijn voeten en het licht op mijn pad.

‘Vraag en het zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan’, las ik in Matteüs 7:7-8 (NBV). Maar voordat dat gebeurde had ik – net als de eunuch uit Handelingen 8 – een Filippus nodig die mij uitleg kon geven. In 2016 kwam ik op een evenement op Curaçao in contact met Denise, een lid van de London International Christian Church. Twee jaar later belde ik haar om te vertellen dat ik zocht naar het doel van mijn leven. Ik was opgeleid tot marketeer en speelde met de gedachte om het ‘merk’ Jezus Christus meer bekendheid te geven. Zij nodigde me uit om daarover de Bijbel te raadplegen. Zo bestudeerden we samen de Bijbel in een virtuele huiskamer. Als een eigentijdse Filippa hielp Denise mij bij het zoeken naar God met heel mijn hart. Het werd mij duidelijk dat God ondertussen ook naar mij op zoek was. Het was – zo ervoer ik – geen toeval dat ik Denise was tegengekomen. God leerde mij hoe ik, net als Petrus en zijn vrienden, een visser kan zijn van mensen. Dat is marketing op een ander niveau, lol!

De Bijbel als Whatsapp

Sinds die tijd ben ik de Bijbel gaan zien als een soort van Whatsapp. Dat klinkt misschien oneerbiedig, maar wat ik ermee bedoel, is dat ik met God praat via gebed en dat God me antwoordt via de Bijbel, zijn Woord. Zo met Hem en zijn Woord omgaan is, om zo te zeggen, mijn ‘lifestyle’ geworden.

Toen ik in 2018 op Curaçao gedoopt werd, nam ik Jezus als Heer aan en werd ik zijn leerling, zijn discipel. Oprecht leven alleen, of me houden aan goede tradities, is voor mij niet genoeg. In 2019 kwam ik terug naar Nederland, waar ik eerder gewoond had tijdens mijn studie. Met 15 anderen stichtte ik de Amsterdam Internationale Christelijke Kerk. Als leerlingen van Jezus delen wij ons geloof met mensen die we op straat of online ontmoeten. Mijn doel is mensen dicht bij God brengen, aan de hand van de Bijbel. Ik nodig hen uit om een eigen overtuiging te krijgen over God, of een eigen beeld van Hem.

Bijbellezen

Elke morgen lees en mediteer ik in de Bijbel. Om me eigen te maken wat ik lees, gebruik ik de SOAP-methode: Scripture-Observation-Application-Practical. Ik schrijf op wat ik bij mezelf waarneem. Daarna kijk ik hoe ik het kan toepassen in mijn leven. Zo werk ik aan mijn dagelijkse relatie met God.

Wat deze gewoonte mij brengt? Bijbellezen kan oud zeer naar boven brengen, maar ook zonden: Gods Woord snijdt als een zwaard aan twee kanten. Het brengt een worsteling met zich mee, maar samen met God kom ik eruit. Wij mensen moeten eerst door de pijn heen, dan pas kunnen we zeer en zonde loslaten. Volgens mij was dat wat Jezus bedoelde, toen Hij tegen mensen zei: ‘Je geloof heeft je gered.’

De rust, vrede en vrolijkheid die deze relatie met God me brengt, moedigt mij aan om dagelijks terug te keren naar zijn Woord.

Susan Vrolijk is een leerling van Jezus en maakt deel uit van de Amsterdam Internationale Christelijke Kerk. Die is niet aangesloten bij een bepaalde stroming. Ze zet zich in om mensen te bereiken die zich verloren voelen en nodigt hen uit om discipelen van Jezus te worden.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.16
Volg ons