Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Natuur & landschap

agaat

Agaat is een half doorschijnende steensoort. Meestal is hij lichtblauw of grijs van kleur.
De steen werd gebruikt als versiering op de borsttas van de hogepriester. In elke steen stond de naam van één van de twaalf stammen van Israël gegraveerd.

albast

Albast is een geelachtig witte, half doorschijnende steensoort. Van dit materiaal werden in de oudheid flesjes gemaakt voor parfum en zalf.

aloë

Aloëhout komt van een boom (aquilaria agallocha) uit het noorden van India, waaruit een kostbaar parfum werd gewonnen. Daarmee werd kleding verfrist, en het werd ook in wierook verwerkt (zie psalm 45:9 en Spreuken 7:17).
In Johannes 19:39 daarentegen is een soort olie bedoeld die in het oude Egypte bij het balsemen werd gebruikt, waarschijnlijk van de plant aloë vera.

amethist

Amethist is een mineraalsoort waarvan de kleur zich bevindt tussen lichtlila en donkerblauw-violet. 
De steen werd onder andere gebruikt op de borsttas van de hogepriester. In elke steen stond de naam van één van de twaalf stammen van Israël gegraveerd.

Arnon rivier (1)

Foto van de Arnon rivier in het huidige Jordanië.

Arnon rivier (2)

Foto van de Arnon rivier in het huidige Jordanië.

balsem

Balsem is een geurige hars die van verschillende plantensoorten afkomstig kan zijn. 

barnsteen
beril

Beril is een helder kristalachtig mineraal. In het Oude Nabije Oosten wordt deze naam meestal gebruikt voor groenblauwe steensoorten (aquamarijn).
De steen werd gebruikt als versiering op de borsttas van de hogepriester. In elke steen stond de naam van één van de twaalf stammen van Israël gegraveerd.

bomen

In de Bijbel worden veel bomen genoemd. Vaak is het lastig om precies vast te stellen om welke boom het gaat. In de Nieuwe Bijbelvertaling komen de volgende bomen voor:

bomen, planten en vruchten

In de Bijbel komen veel bomen, planten en vruchten voor. Vaak is het lastig om te duiden welke boom, plant of vrucht er precies bedoeld is.

carneool
ceder
cistushars

Cistushars is een harssoort die erg lekker ruikt. Het is afkomstig van een struik die oorspronkelijk waarschijnlijk groeide in het zuidoosten van Egypte.
Cistushars is een handelswaar en wordt onder andere genoemd in Genesis 37:25 en Exodus 30:34.

dieren

In de Bijbel komen verschillende soorten dieren voor. Deze dieren kunnen worden ingedeeld in de volgende categorieën:

Dode Zee

Foto van de Dode Zee in het huidige Israël.

edelstenen

In de Bijbel komen verschillende edelstenen en halfedelstenen voor. Van veel steensoorten die worden genoemd in het Oude en Nieuwe Testament is het niet duidelijk wat voor steen er precies mee bedoeld wordt. 
In de Nieuwe Bijbelvertaling komen de volgende stenen voor:

Eufraat

Bovenloop van de rivier de Eufraat in het huidige Turkije.

Eufraat en Tigris

De Eufraat en de Tigris zijn twee grote rivieren. Ze stromen van het huidige Oost-Turkije naar de Perzische Golf. Het land tussen deze twee rivieren heet Mesopotamië.

ezel

Een ezel, die ook in de tijd van de Bijbel als last- en rijdier werd gebruikt.

geiten

Foto van een groep geiten in een woestijn in Egypte.

granaat

Granaat is een doorzichtig mineraal. Meestal heeft het een (bruin)rode kleur. Waarschijnlijk is de edelsteen vernoemd naar de granaatappel vanwege de kleur en de vorm van de pitjes.
De steen werd gebruikt als versiering op de borsttas van de hogepriester. In elke steen stond de naam van één van de twaalf stammen van Israël gegraveerd.

granaatappel

De granaatappel is de vrucht van een struikachtige boom die ongeveer zes meter hoog kan worden. De ronde vruchten zijn rood als scharlaken en hebben stervormig vruchtvlees. Ze bevatten veel zaden.

granaatappel

De granaatappel is de vrucht van een struikachtige boom die ongeveer zes meter hoog kan worden. De ronde vruchten zijn rood als scharlaken en hebben stervormig vruchtvlees. Ze bevatten veel zaden.

Hinnomdal

Het Hinnomdal wordt in het Oude Testament op verschillende manieren aangeduid: het dal van Hinnom en het dal van Ben-Hinnom (‘de zoon van Hinnom’). Deze namen verwijzen naar de oorspronkelijke eigenaars van het dal, de familie Hinnom.

hond

De waakhond en de herdershond kregen in het Oude Israël veel waardering. Maar straathonden en zwerfhonden werden gezien als vies en lastig. Het woord ‘hond’ heeft in de Bijbel daarom vaak een negatieve betekenis.

insecten en spinnen

In de Bijbel komen verschillende insecten en spinnen voor. In de Nieuwe Bijbelvertaling worden de volgende soorten genoemd:

Jabbok (rivier)

De Jabbok is een rivier in het gebied ten oosten van de Jordaan. De rivier de Jabbok is ongeveer 80 kilometer lang. Bij het plaatsje Adam, 25 kilometer ten noorden van de Dode Zee, mondt de Jabbok uit in de Jordaan. De Jabbok speelt een belangrijke rol in het leven van aartsvader Jakob.

Jabbok rivier

Foto van de Jabbok rivier in het huidige Jordanië.

jakhals

De jakhals is een roofdier dat bij voorkeur in groepen leeft en jaagt.

jaspis

Jaspis is een roodkleurige edelsteen die zowel in het Oude Testament (bijvoorbeeld op de borsttas van de hogepriester), als in het Nieuwe Testament voorkomt (zie onder andere Openbaring 4:3).

Jordaan
Jordaan

De rivier de Jordaan. Deze foto is genomen in Jordanië.

kassia

Kassia is een geurige harssoort die wordt gebruikt bij het maken van zalfolie (zie Exodus 30:23).
Het is afkomstig van een boom die wel 7-10 meter hoog kan worden.

kolokwint

Een kolokwint is een sierlijke, pompoenachtige plant. Hij werd vooral gebruikt als medicijn. De plant groeide in de woestijn, in het hele Middellandse Zeegebied.

lazuur

Lazuur is een ondoorzichtige, intens blauwe edelsteen. De steen is ook wel bekend onder de naam lapis lazuli. In Openbaring 21:19 is het een van de stenen die gebruikt is voor het nieuwe Jeruzalem.

liefdesappel

De liefdesappel is familie van de aardappel en de tomaat. Hij werd gezien als vrucht die seksuele verlangens konden opwekken. Hij speelt daarom een belangrijke rol in een verhaal over Rachel en Lea.

majoraan

Majoraan is een plant die praktisch overal in Israël voorkwam. Hij staat bekend om zijn reinigende vermogen en is ook wel bekend onder de naam hysop.

Meer van Galilea

Foto van het Meer van Galilea in het huidige Israël.

Meer van Galilea

Het Meer van Galilea is een meer in het noorden van Israël waar de Jordaan doorheen stroomt. Het vormt een deel van de oostelijke grens van het gebied van de stam Naftali, en van Galilea.

melde

Melde is een spinazie-achtige plant die waarschijnlijk gegeten werd als een soort groente, zie Job 30:4. Melde was een armeluisgroente. Het groeide vooral rondom de Dode Zee en ten oosten van de Sinai-woestijn.

mirre

Mirre is een zalfolie, gemaakt uit de hars van een altijdgroene boom. 

Mosterdplant en mosterdzaad

In de tijd van het Nieuwe Testament werd er witte en zwarte mosterd verbouwd. Wanneer er in het Nieuwe Testament over mosterdzaden en mosterdplanten wordt gesproken, gaat het waarschijnlijk om zwarte mosterd.
De mosterdplant is een plant, en geen boom. De plant leeft namelijk maar één seizoen. In een jaar groeit de mosterdplant van zaadje tot plant, en sterft hij ook weer. De plant kan 1,5 meter hoog worden. Hij heeft grote bladeren, gele bloemen en groene vruchten. De vruchten bevatten bruine of zwarte, ronde zaadjes. De zaadjes hebben een doorsnede van ongeveer 1 millimeter.
De zaadjes van mosterdplant werden fijngemalen en als kruid gebruikt. Uit de zaden werd olie gehaald om voedsel mee klaar te maken. Onderdelen van de mosterdplant werden ook als medicijn gebruikt.

mus

De mus is een kleine vogel die ook in de tijd van de Bijbel veel voorkwam. Mussen werden gevangen, en dan te koop aangeboden op de markt. Voor een klein bedrag kon je een paar mussen kopen om op te eten.

Nijl

De Nijl is een van de langste rivieren ter wereld. Deze rivier ontspringt als ‘Blauwe Nijl’ in het Tana-meer in Ethiopië en als ‘Witte Nijl’ in het Victoriameer. Deze twee rivieren stromen vervolgens naar het noorden en komen samen bij Khartoem, de hoofdstad van Soedan. Daarna stroomt de Nijl verder naar het noorden door Egypte en mondt uit in de Middellandse Zee.

Nijloever met riet

Foto van de oever van de Nijl in het huidige Egypte.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.11.22
Volg ons