Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Blog

Leren genieten met Prediker

‘Lucht en leegte, alles is leegte,’ luidt het beroemde begin van het boekje Prediker. En zo eindigt het ook. Is hij een somberman, een pessimist? Niets is minder waar. Als een onderzoeker die na gedegen studie tot een conclusie komt, schrijft hij: ‘Ik heb vastgesteld dat er voor de mens niets goeds is weggelegd, behalve vrolijk te zijn en van het leven te genieten’

De waarheid maakt vrij

Er klopte iets niet. Deze mens voelde zich vrij. Elke morgen was het gebaar met de plastic verpakking een uitdrukking van die vrijheid, het zich kunnen permitteren regels te overtreden zonder daarbij op het matje te worden geroepen. Dat is niet de definitie van vrijheid in de Bijbel.

Welke zegen krijg je van je ouders?

‘Mijn zegen heb je!’ Die woorden, oprecht uitgesproken, hoor je graag van je vader of moeder. Ook als je zelf al lang volwassen bent. Als je moet leven zonder ouderlijke bevestiging, is dat een pijnlijk gemis. Ieder mens heeft ouderlijke bevestiging nodig. Genesis 27 vertelt dat Jakob de vaderlijke zegen steelt van zijn broer Esau. Wat voor zegen was dat, en had Jakob er iets aan?

7 Bijbelteksten over geld

Energie, boodschappen, wonen: alles is een stuk duurder geworden. We voelen allemaal wat inflatie betekent. Maar wat betekent het om rijk te zijn, of juist arm? Hoe ga je verstandig om met geld? Allemaal vragen die je ook aan de Bijbel zou kunnen stellen: Wat zegt de Bijbel over geld?

Bijbeltekst kopiëren

Teksten kopiëren werkt nu iets anders dan op de vorige versie van debijbel.nl. Om te kopiëren klik je op het eerste en laatste vers van de passage die je wilt kopiëren, en vervolgens klik je op de 'kopiëren' knop in de pop-up. Lees meer in deze blogpost.

O zee van Gods liefde

Het is een oud lied: ‘O zee van Gods liefde, zo peilloos en wijd ...’ We zongen het in de kerk waar ik opgroeide. Een oud lied van Johannes de Heer, dacht ik, maar toen ik het opzocht bleek het ‘Stichterslied’ te heten van het Leger des Heils, in 1893 geschreven door de oprichter, William Booth.

7 Bijbelteksten over water

Een mooie zomerdag aan een recreatieplas. Kinderen spetteren of bouwen zandkastelen, er dobberen wat rubberbootjes op het sprankelende water. Wat heerlijk! Zegt de Bijbel eigenlijk ook iets over water?

Een bewuste keuze

Het verhaal in Marcus 12:1-12 gaat over een gelijkenis van Jezus waarin Hij zijn vijanden confronteert met hun slechte plannen om Hem te vermoorden.

9 Bijbelteksten over studeren

Na een lange zomervakantie is het dan eindelijk zover: je gaat studeren! Misschien heb je er lang naar uitgekeken, misschien zie je er ook wel een beetje tegenop. Hoe je deze fase van je leven ook in gaat, weet dat God erbij is. De onderstaande teksten kunnen je helpen en inspireren op dit nieuwe avontuur.

Kerk tussen krimp, kramp en kansen

De kerk heeft het niet gemakkelijk. Wat betekent het in die context als de Bijbel zegt: ‘Laat u voortdurend vernieuwen in uw geest en uw denken, en trek de nieuwe mens aan, die naar Gods wil geschapen is in waarachtige rechtvaardigheid en heiligheid’ (Efeziërs 4:23-24)?

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.11.22
Volg ons