Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Blog

Taal die je hart raakt

Als ik het niet meer begrijp, kan ik mijn Nederlandstalige Bijbel er weer bij pakken. Ik kan het vers dat ik niet begrepen heb opzoeken en lezen. Dat voelt dan als thuiskomen: aha, dit is dus wat er staat! Maar wat als je die optie niet hebt?

De Bijbel heeft betrekking op het volle leven

Nieuw licht op duurzaamheid als Bijbels thema. Cor en Matthijs laten zien hoe je de Bijbel op een verantwoorde en inspirerende manier kunt betrekken bij de actuele, complexe kwesties rondom klimaat, biodiversiteit en duurzaamheid

Paulus’ groene vingers

Paulus wordt vaak gezien als iemand die geen waarde hecht aan deze wereld. Toch schrijft hij in zijn belangrijkste brief – de Brief aan de Romeinen – over de schepping als bondgenoot van de gelovigen (Romeinen 8:18-30). Welke rol kan die benadering, gecombineerd met ‘hoop’ als sleutelwoord in dit gedeelte van de brief, spelen in de huidige ecologische crisis?

En de Bijbel zegt: shine!

Van grote opsmuk houdt Gods Woord niet, maar stralen … blijkt bij nadere lezing toch één van onze grote opdrachten! In de Bergrede pent Matteüs Jezus’ woorden neer: Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, zodat zij jullie goede daden kunnen zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel

Leesplannen voor de veertigdagentijd!

Ontdek onze Bijbel leesplannen voor de veertigdagentijd

Hier vind je preekinspiratie voor de veertigdagentijd en Pasen

Hoe vind ik de tijd om me echt in een Bijbelpassage te verdiepen? Lukt het me om een inspirerende preek te maken die goed geworteld is in de tekst? En snap ik de brontekst wel écht? Voor de komende veertigdagentijd heeft het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap studiemateriaal ontwikkeld om snel bij de kern te komen.

nationale voorleesdagen
Een nationale voorleesdag in de Bijbel

Welk boek maakte als kind indruk op je, nog voordat je zelf kon lezen? Wie las dat aan je voor, en wat herinner je je er nog van? Tijdens de Nationale Voorleesdagen, staan we stil bij de waarde van (voor)lezen.

Jeremia, ‘meneer Overal Paniek’

Jeremia profeteert tegen de politieke en religieuze spelletjes die Israël naar de afgrond voerden (hoofdstuk 19-20). En hoe!

Klimaatverandering en migratie

Veel mensen spreken van ‘klimaatapartheid’: de gevolgen van de klimaatverandering zijn niet eerlijk over de aardbol en de mensen daarop verdeeld. Geeft de Bijbel antwoorden op deze problematiek?

Van waar de zon opkomt …

Op Bijbelzondag 2024 stellen we Psalm 113:3 centraal: ‘Van waar de zon opkomt tot waar zij ondergaat zij geloofd de naam van de HEER.’ Waarom verdient God lof? Dat blijkt onder andere uit het laatste deel van Psalm 113: ‘Hij verheft uit het stof wie berooid is, uit het vuil tilt Hij op wie alles ontbeert’.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.16
Volg ons