Boerenvertrouwen
Mijn ouderlijk huis, tussen acht en half negen ’s avonds. Een kopje koffie, een koekje en natuurlijk het journaal. Het belangrijkste onderdeel van het journaal was voor mijn vader altijd het weerbericht. Hij was boerenzoon en hobbyboer, dus het weer was erg belangrijk voor hem. Want kunstmest strooide je voordat het ging regenen, en maaien deed je als het een paar dagen achter elkaar droog en bij voorkeur warm was.
Boeren als voorbeeld
In Bijbelse tijden was er geen weerman, en moest boeren dus zelf kijken naar wind en wolken om te bepalen of ze zouden zaaien of maaien. Het was een kwestie van timing: boeren mochten niet te vroeg zaaien of maaien, maar ook niet eindeloos wachten en piekeren. Op een gegeven moment moesten ze in actie komen.
Afhankelijk en doortastend
Boeren moesten doortastend zijn, maar tegelijk waren ze afhankelijk. Droogte en misoogst lagen op de loer. Ze werden geconfronteerd met onbeheersbare factoren – ik stel me zo voor dat ze vurig baden voor het zaaien. En dan? Dan was het tijd om in actie te komen. Als ze die stap in vertrouwen zetten, konden zegen, ervaring, verstand en durf samenkomen, en werd er een goede oogst binnengehaald.
Biddag
Protestantse kerken vieren in het voorjaar ‘biddag voor gewas en arbeid’. Op die dag bidt de gemeente voor een goede oogst – letterlijk, van landbouwgewassen, en figuurlijk, van andere vormen van werk. Zo bereidt de kerk zich voor om in afhankelijkheid en tegelijk doortastend het nieuwe oogstseizoen in te gaan.
Boerenwijsheid in jouw leven
En jij? Sta jij voor keuzes? Bid dan. Kijk wat de Bijbel over je vraagstuk zegt. Vraag advies. Doe geen overhaaste dingen, maar stel ook niet eindeloos uit. Weet dat je niet alles kan, maar doe wel iets: doe wat God je te doen geeft. Zet een stap in vertrouwen. En (deze is niet van mij):
Dan kunnen zegen, ervaring, verstand en durf ook in jouw leven samenkomen, en een prachtige oogst opleveren.
Erica Kramer is redacteur en schrijfcoach.