Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Manieren van Bijbellezen

Iedereen is anders. Bijbellezen werkt daarom ook niet voor iedereen hetzelfde. Misschien hou je wel van een stevige Bijbelstudie. Of juist van een dagboekje met een korte meditatie. Misschien gaat de Bijbel voor jou leven als je er met anderen over praat, of luister je liever in je eentje naar een podcast.

Wat bij jou past, hangt ook af van de levensfase waarin je zit en de energie en tijd die je hebt: als je studeert, heb je een ander ritme dan als je werkt; als je een peuter hebt rondkruipen, heb je waarschijnlijk minder tijd dan als je geen thuiswonende kinderen (meer) hebt. Daarnaast hangt het af van je mate van zelfdiscipline.

Als je Bijbellezen een plek wilt geven in je leven, zal de manier waarop je dat doet moeten passen bij jou en bij je persoonlijke situatie. Leg de lat daarbij niet te hoog: kies een methode waarvan je het vertrouwen en de overtuiging hebt dat het je daarmee gaat lukken.

Er zijn allerlei verschillende manieren van Bijbellezen. Individueel of gezamenlijk, meditatief of creatief, schrijvend of luisterend, studerend of zingend. En er is geen goed of fout. Het is de kunst om uit te vinden wat op dit moment in je leven bij jou past. Wij helpen jou daarbij op weg!

Ontdek hoe anderen de Bijbel lezen

Wat is jouw startpunt?

Eerst kijken we naar je motivatie, je routines, jouw visie op de Bijbel, en de plek die de Bijbel op dit moment in je leven heeft. Maak het niet mooier dan het is, maar wees ook niet strenger voor jezelf dan nodig. Dit is jouw persoonlijke reis. Vanaf nu gaan er dingen veranderen.

Doe de quiz of download de vragenlijst in om te zien waar je staat vóór je aan deze reis begint.

Hieronder staan allerlei manieren van Bijbellezen om je te inspireren. Staat jouw manier van Bijbellezen hier nog niet tussen? Stuur een mailtje met de methode die jij gebruikt of die je nog mist op deze lijst.

Volg het leesplan 'Op ontdekkingstocht met de Bijbel'

Neem jij je telkens voor om meer uit de Bijbel te lezen? Je bent niet alleen! 66% van de Bijbelgebruikers wil vaker Bijbellezen. Met dit leesplan ga je de uitdaging aan om er een gewoonte van te maken om de Bijbel te lezen.

We laten je kennismaken met verschillende manieren van Bijbellezen. Zo zijn er oude en beproefde methodes, zoals lectio divina, maar ook hele jonge en creatieve manieren, zoals het uit de VS overgewaaide SOAP.

Wij dagen je met dit leesplan uit om een ontdekkingsreis te maken langs al deze methodes, om uiteindelijk een manier te vinden die bij jou past.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.20.14
Volg ons