Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Muziek maken/luisteren

Het kan zijn dat de Bijbel je weinig zegt als je erin leest, maar dat de teksten je wel raken als je ze zingt of hoort zingen. Je raakt bijvoorbeeld ontroerd door de Matthäus-Passion. Of je zingt het ’t liefst zelf uit naar God. Ben jij zo iemand die geraakt wordt door muziek, dan is het een aanrader om op die manier met de Bijbel bezig te gaan.

Veel christelijke liederen zijn gebaseerd op de Bijbel. Ze kunnen voor jou een manier zijn om de Bijbel te horen en te begrijpen. Cantates van Bach, Engelse chants, Taizé-liederen, psalmen in allerlei berijmingen, opwekkingsmuziek, christian rock: wat je muzieksmaak ook is, er is ongetwijfeld iets wat bij jou past, wat jouw hart raakt.

Wat heb je nodig?

muziek en de mogelijkheid om die te luisteren

Aan de slag

Veel Bijbelteksten, bijvoorbeeld de psalmen, zijn op muziek gezet. Je kunt aandachtig luisteren naar zo’n nummer en de woorden op je laten inwerken. Je kunt de liederen ook meezingen, dat helpt je een tekst te onthouden. En natuurlijk kun je er ook op dansen, knielen, bidden … wat maar bij jou past om de tekst tot je te laten spreken.

Wat je ook kunt doen is ‘de Bijbel zingen’. Hoe je dat doet? Je kunt heel eenvoudig de woorden uit de Bijbel letterlijk van papier zingen. Wat ook kan is eerst een Bijbelgedeelte opzoeken dat jou raakt of dat je juist ingewikkeld vindt. Vervolgens zing je hierover naar God, helemaal in je eigen woorden en op je eigen melodie. Of zing een danklied naar God over wat Hij tot je zegt. Het hoeft niet mooi of muzikaal hoogstaand te zijn; het gaat om je hart! Zo komen Gods woorden en aanbidding vanzelf bij elkaar.

Tips

  • Maak een playlist met de Bijbelse muziek die jij mooi vindt en gebruik hem bij je stille tijd, of luister ernaar als je onderweg bent.
  • Hou je van chants? Zoek op YouTube of Spotify naar King’s College Cambridge Psalm 84. Of volg Spiritdei op Facebook.
  • Als psalmen-liefhebber vind je veel mooie liederen bij Psalmen voor Nu en The Psalm Project.
  • De podcast Bijbelbekentenissen heeft een special over bidden met de Psalmen.
  • Misschien heb je het wel in je om zelf liederen te schrijven met de Bijbel als inspiratiebron. Probeer het eens!

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.20.14
Volg ons