Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Online leesplan

Het volgen van een leesplan in een Bijbelapp is een handig hulpmiddel om regelmatig in de Bijbel te lezen. Je kunt het vergelijken met een Bijbels dagboek, maar dan op je telefoon, tablet of computer. Je meldt je eenvoudig aan en krijgt vervolgens regelmatig een berichtje om te lezen.

Leesplannen zijn er in veel soorten en maten. Kort of lang, meditatief of studieus, dagelijks of wekelijks … Sommige leesplannen hebben een schema voor tien dagen, andere dertig dagen. Bij sommige krijg je elke dag een berichtje, bij andere één keer per week. Er zijn leesplannen die passen binnen het kerkelijk jaar of die je kunt lezen tijdens advent of de veertigdagentijd. En er zijn allerlei specifieke thema’s beschikbaar, zoals een leesplan om door een moeilijke tijd heen te gaan, of een reis door een bepaald Bijbelboek.

Aan de slag

Er zijn verschillende Bijbelapps met gratis leesplannen te downloaden voor op je mobiel, tablet of computer. De bekendste zijn Mijn Bijbel en HolyBible. Kies een leesplan dat jou aanspreekt en schrijf je daarop in. Je krijgt dan elke ochtend een tekst uit de Bijbel aangereikt voor jouw stille tijd. Om te ontdekken welk leesplan bij jou past, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Hoelang wil ik per dag bezig zijn?
  • Zoek ik een meditatief of een meer studieus leesplan?
  • Wil ik bijvoorbeeld lezen over een bepaald thema of een Bijbelboek doorwerken?

Bijbel in een jaar

Voor veel mensen staat het op de bucketlist: de Bijbel lezen van kaft tot kaft. Voor wie zich daaraan wil wagen is het concept van ‘Bijbel in een jaar’ een aanrader. Je kunt dit doen met het online leesplan Bijbel in een jaar, dat je vindt in de app Mijn Bijbel. Het concept is eenvoudig: je leest elke dag een gedeelte uit het Oude Testament, een psalm of een spreuk en een gedeelte uit het Nieuwe Testament. De indeling is al gemaakt. Het is bijzonder hoe je op deze manier ook door lastige boeken als Leviticus of Numeri gaat, waarin je vooral wetten en lange lijsten met namen tegenkomt.

Let wel: het vergt een dagelijkse tijdsinvestering, dus begin er niet aan als je dagen chaotisch verlopen of wanneer je niet zo’n lezer bent, want dan kan het snel te veel worden. Wil je het op jouw tempo doen, dan kun je ook het boek Bijbel in een jaar aanschaffen, in de NBV21 of BGT-vertaling. Een voordeel is dat het dan een zichtbaar plekje heeft in je huis. En je kunt starten wanneer je wilt, of een time-out nemen om later weer verder te gaan. Op deze pagina vind je nog meer tips en inspiratie om de Bijbel in één jaar uit te lezen.

Alpha Nederland biedt een gratis online variant: Bible in One Year (Nederlandstalig). Als je je inschrijft via bijbeljaar.nl ontvang je dagelijks een e-mail met link naar de te lezen teksten én met een praktische toepassing geschreven door Nicky en Pippa Gumble.

Tips

  • Online leesplannen van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap – voor elk wat wils.
  • Een Bijbelapp is sowieso handig: zo heb je de Bijbel altijd bij de hand in diverse vertalingen. Naast leesplannen bieden deze apps nog veel extra’s, zoals blogs, een tekst van de dag, of reminders om in je Bijbel te lezen of te gaan bidden.
  • Veelgebruikte leesplannen in Mijn Bijbel zijn het ‘Stilterooster’, waarbij je zeven dagen lang een moment van rust en reflectie kunt ervaren, en 'Dagvers', waarbij je elke dag een Bijbeltekst uit het Oude of Nieuwe Testament leest, met een korte uitleg en een vraag om over na te denken.
  • Wil je starten met Bijbel in een jaar, doe het dan samen met je partner of een vriend(in)!

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.20.14
Volg ons