Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

SOAP

SOAP is een laagdrempelige methode waarmee je aan de slag gaat met een tekst die je online krijgt aangereikt. Je duikt telkens in een Bijbelvers om te ontdekken wat het voor jou kan betekenen. Het helpt je om de Bijbel niet alleen te bestuderen, maar ook toe te passen in je leven. Je kiest hiervoor een leesplan over een thema dat jou aanspreekt en krijgt dan dagelijks een Bijbelvers en overdenking. De leesplannen zijn gratis online beschikbaar, via een app of website. SOAP kun je alleen doen, maar ook met een (online) groepje.

De letters SOAP staan voor vier stappen die je op de Bijbelverzen toepast:

 • Scripture (Bijbel)
 • Observation (observatie)
 • Application (toepassing)
 • Prayer (gebed)

Een SOAP-leesplan neemt vaak een aantal weken in beslag, waarin je van maandag tot en met vrijdag zo’n 15-30 minuten aan de slag gaat. Maar in feite kun je zelf kiezen hoeveel tijd je eraan besteedt. Bij het leesplan ontvang je overdenkingen, maar ook opdrachten en reflectievragen. Je kiest zelf of je alle onderdelen wilt doen.

Wat heb je nodig?

 • een notitieboekje om in te schrijven, maar je kunt ook de werkbladen gebruiken
 • de app HolyBible of website van Love God Greatly

Als je het in groepsverband wilt doen:

 • een groepje deelnemers
 • elkaars mailadressen of telefoonnummers

Aan de slag

Om te kunnen beginnen, download je de app HolyBible. Zoek in de app op ‘Love God Greatly’ en kies een leesplan uit dat je aanspreekt. In deze app vind je de dagelijkse Bijbeltekst, een overdenking en nog een breder tekstgedeelte om er dieper op in te gaan. SOAP-materiaal is ook te vinden via lovegodgreatly.com (in meerdere talen) en de Facebook-pagina.

Heb je een leesplan uitgekozen, dan krijg je via de app of mail een Bijbelvers binnen. Doorloop daarmee de volgende stappen:

 1. 1.Schrijf het Bijbelvers met de hand over. Daardoor vertraag je en komt de boodschap beter binnen.
 2. 2.Schrijf op wat je opvalt in dit vers, wat je aanspreekt en wat je ervan leert.
 3. 3.Schrijf op wat dit vers jou te zeggen heeft en hoe je het kunt toepassen in je leven.
 4. 4.Bid tot God over wat je gelezen hebt, vraag Hem om inzicht en luister naar wat Hij je zegt.
 5. 5.Doe je het in groepsverband, deel je bevindingen dan via de mail of app met de andere deelnemers.

Samen of alleen?

Je kunt SOAP in je eentje doen, maar je kunt ook een studiegroepje opzetten. Je leest dan allemaal dezelfde tekst en overdenking, en gaat daarmee aan de slag op een moment dat het jou uitkomt. Daarna deel je via de mail of app wat je hebt ontdekt. Je doet het dan in je eentje, maar bent toch deel van een community die met hetzelfde bezig is. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om fysiek bij elkaar te komen.

Gezamenlijk ‘soapen’ kan met vrienden, maar er zijn ook speciale online studiegroepen voor. Dat geeft een bijzondere band, want ook al heb je elkaar nog nooit gezien, je deelt al snel je gedachten, worstelingen en verlangens met elkaar. Je leest wat er in het hart van de anderen omgaat, kunt elkaar motiveren en je bidt voor elkaar. En afstand speelt geen rol; omdat alles online plaatsvindt, kun je dit doen met mensen van over de hele wereld.

Love God Greatly

LOVE GOD GREATLY

Love God Greatly is een wereldwijde organisatie die vrouwen wil helpen om God lief te hebben… steeds één Bijbelstudie, één vertaling en één vrouw per keer. Love God Greatly biedt gratis Bijbelstudiematerialen aan in meer dan twintig talen en wil je helpen om een groep vrouwen om je heen te verzamelen met wie jij Gods Woord open kan doen.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.21.9
Volg ons