Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Bible journaling

Bible journaling is een creatieve manier van Bijbellezen door te knutselen bij Bijbelteksten – in je Bijbel zelf. De mogelijkheden zijn eindeloos: je kunt tekenen, schilderen, schrijven, handletteren, plakken, collages maken … Een inspirerende manier om met de Bijbel aan de slag te gaan, zeker als je het liefst met de handen bezig bent.

Ook als je denkt niet zo creatief te zijn, is dit een fijne manier om met de Bijbel bezig te zijn. Want je maakt die creatieve Bijbel helemaal voor jezelf, en voor niemand anders. Dus niets hoeft perfect! Je kunt het ook samen met andere mensen doen; sommigen doen het in een groepje als vorm van Bijbelstudie. Terwijl je handen lekker bezig zijn, praat je ondertussen met elkaar over het gelezen gedeelte.

Wat heb je nodig?

  • een Bijbel (het liefst met veel witruimte, bijvoorbeeld de NBV21 Schrijfbijbel)
  • verf- en tekenspullen (waterverf, water, potloden, fineliner, penseel nr. 6)
  • sjabloontjes en/of stempels (van letters, versieringen of Bijbelse symbolen)
  • een plastic vel (om onder je bladzij te leggen, om de onderliggende pagina te beschermen)

Aan de slag

Bible journaling is een creatief proces en je kunt er dan ook alle kanten mee op. Doe wat voor jou goed voelt! Lees bijvoorbeeld een Bijbelgedeelte en omcirkel wat er voor jou uit springt. Dat deel moet leesbaar blijven. Voor de rest schilder je erom- en eroverheen. Je kunt het houden bij tekenen, verven en stempelen, maar je kunt ook andere dingen gebruiken die je toepasselijk vindt: plaatjes uit tijdschriften, eigen foto’s, stickers … er is meer dan genoeg materiaal om een mooie bladzij te maken.

Sommige mensen moeten even een drempel over, want tekenen in een Bijbel, mag dat wel? Ja, in jouw creatieve exemplaar wel! Je kunt speciaal een Bijbel aanschaffen voor dit doel. De ene Bijbel gebruik je om in te lezen, de andere om het woord van God creatief te verwerken.

Tips

  • Je kunt elke Bijbel gebruiken, maar eentje met brede marges is het prettigst. Bijvoorbeeld de Schrijfbijbel.
  • De bladzijden van een Bijbel zijn dun, dus het papier kan gaan bobbelen. Maak je geen zorgen: als het droogt, trekt het papier weer recht.
  • Begin op een lege bladzij achter in je Bijbel om uit te proberen hoe het werkt. Je weet dan alvast hoe het papier op de verf reageert, hoeveel water je moet gebruiken en of je pen niet te veel doordrukt.
  • Plak een tabje bij pagina’s die je makkelijk weer wilt terugvinden. 
  • Kris Bossenbroek is het creatieve brein achter Bible journaling. Op haar website vind je veel creatief knutselmateriaal.

Schrijfbijbel

NBV21 Schrijfbijbel

Ontdek een nieuwe manier om de Bijbel te lezen en te ervaren met de NBV21 Schrijfbijbel. Deze unieke Bijbel is speciaal ontworpen voor wie houdt van ruimte voor notities, Bible journaling en handletteren.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.20.14
Volg ons