Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Yusuf

De naam Yusuf

Yusuf is de Arabische vorm van de naam Jozef of Josef, en wordt ook wel gespeld als Youssef. In Nederland kennen we daarnaast nog een aantal varianten op de naam, zoals Jop, Joe, Joep, Joey, Joseph, Sef, Sep, Sepp en Seppe.

Wat betekent Yusuf?

De naam Yusuf betekent: laat hij toevoegen. Zijn moeder Rachel was lange tijd onvruchtbaar. Bij de geboorte van haar zoon zegt zij: ‘Ik hoop dat de HEER mij er nog een zoon bij geeft’ (Genesis 30:24).

Wie was Yusuf?

Yusuf of Jozef is de oudste zoon van Jakob en Rachel. Jakob beschrijft hem als de uitverkorene onder zijn broers. Op een dag wordt Jozef door zijn broers als slaaf naar Egypte verkocht. Daar waarschuwt Jozef de farao om maatregelen te nemen tegen de komende hongersnood door voldoende graan op te slaan. Als de hongersnood aanbreekt, komen ook de broers van Jozef naar Egypte om graan te kopen. Jozef, inmiddels een van de machtigste mannen van het land, zorgt er dan voor dat zijn familie in Egypte komt wonen, zodat ze niet sterven van de honger.

Een andere bekende persoon in de Bijbel met deze naam is de man van Maria, de moeder van Jezus. Hij stamt af van koning David. Deze Jozef speelt een belangrijke rol rond de geboorte van Jezus, maar over de rest van zijn leven is weinig bekend.

In welk Bijbelgedeelte komt Jozef voor?

Het verhaal over Jozef de zoon van Jakob en Rachel kun je lezen in Genesis 37-45.

Over Jozef de man van Maria wordt beschreven in Matteüs 1-2 en Lucas 1-2.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.19.0
Volg ons