Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Daan

Daan – trouw aan God, trouw aan zichzelf

De naam Daan

Daan is een afgeleide van de Bijbelse naam Daniël. Nederlandse ouders kiezen het meest voor de naam Daan, maar ook Daniël komt regelmatig voor. Daarnaast gebruiken we de afgeleide namen Dani en Danny. Als meisjesnaam kennen we de variant Daniëlle, al wordt die naam de laatste jaren nauwelijks meer gegeven.

Wat betekent de naam Daan?

De naam Daan komt van Daniël, wat betekent: mijn rechter is God.

Wie was Daniël?

Daniël is de hoofdpersoon in het naar hem genoemde Bijbelboek. Hij leefde in de zesde eeuw voor Christus als banneling in Babylonië, aan het hof van koning Nebukadnessar. Daniël is bekend om zijn wijsheid en omdat hij trouw bleef aan de Joodse wetten, terwijl hij leefde in een niet-Joodse cultuur.

Daniël komt in de gunst bij de koning als hij op een dag een van diens dromen kan uitleggen. Dat kan hij met hulp van God, tot wie hij bidt om raad. De droom van de koning betekent dat zijn rijk in elkaar zal storten. De koning waardeert Daniëls vermogen om hem te vertellen wat er zal gebeuren en hij geeft hem een plaats aan het hof, waar hij vaker dromen zal uitleggen en visioenen zal hebben die vertellen hoe het met de macht in het rijk zal gaan.

Als er een nieuwe koning aan de macht komt, Darius, willen diens adviseurs Daniël graag uit de weg ruimen. Ze zijn jaloers op zijn wijsheid. Daarom laten ze de koning een wet opstellen waarin staat dat niemand een verzoek tot een god mag richten. Als Daniël daarna toch tot de God van Israël bidt en betrapt wordt, wordt hij voor straf in een leeuwenkuil gegooid. Maar God stuurt zijn engel om hem te redden. Koning Darius is onder de indruk en hij beveelt dat iedereen in zijn rijk vanaf dat moment ontzag moet hebben voor de God van Daniël.

In welk Bijbelgedeelte komt Daniël voor?

Het verhaal over Daniël kun je lezen in het gelijknamige Bijbelboek.

In Ezechiël 14:14 en Ezechiël 14:20 wordt gezegd dat Daniël een eerlijk en goed man is. Het is niet zeker of hier dezelfde Daniël bedoeld wordt.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.19.0
Volg ons