Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Christelijke feesten

Welke feesten vieren christenen?

Veel bekende en minder bekende christelijke feestdagen kun je linken aan een Bijbelverhaal. Bij 'grote' feesten als Kerst en Pasen is dat duidelijk, maar welk verhaal hoort er ook al weer bij Hemelvaart? En wat vieren we eigenlijk met Aswoensdag?

Deze pagina's geven meer informatie over kerkelijke tradities en gebruiken bij de christelijke feesten, en over het liturgisch of kerkelijk jaar: de cyclus van feestdagen zoals die in de kerk gevierd worden.

  • Het kerkelijk jaar start eind november of begin december met de eerste zondag van advent. In vier zondagen leef je dan toe naar Kerst op 25 en 26 december, het feest van de geboorte van Jezus Christus.
  • 46 dagen voor Eerste Paasdag, de dag waarop Jezus is opgestaan, begint de Veertigdagentijd. Die eerste dag is altijd een woensdag, en deze dag wordt Aswoensdag genoemd. In sommige kerken krijg je dan een kruis van as op je voorhoofd getekend, als teken dat de vastentijd begint.
  • Hemelvaart, het moment waarop Jezus opsteeg naar de Hemel, vieren we op de veertigste dag vanaf Pasen. Dat is altijd op een donderdag, omdat Pasen altijd op een zondag is.
  • Tien dagen na Hemelvaartsdag wordt Pinksteren gevierd, het 'feest van de Geest'.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.19.1
Volg ons