Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

De diefstal

Diefstal was streng verboden in de Bijbel. Het verbod op diefstal is één van de tien geboden. Er stonden verschillende straffen op diefstal. De straf hing af van wat er gestolen was. 

Diefstal van dieren

Iemand die een rund gestolen had, moest de waarde van het dier vijfvoudig vergoeden. Een schaap of geit moest viervoudig vergoed worden. 

Inbraak

Als een inbreker betrapt werd, liep hij het risico dat de eigenaar van het huis hem doodde. Als dat ’s nachts gebeurde, werd de huiseigenaar geen doodslag ten laste gelegd. Maar als het overdag gebeurde, werd het wel als moord gezien.
Als de betrapte inbreker niet gedood werd, moest hij alles vergoeden. Als de dief dat niet kon, werd hij als slaaf verkocht. 

Ontvoering

Op ontvoering stond de doodstraf. Het maakte niet uit of het slachtoffer verkocht was of door de ontvoerder als slaaf behandeld werd.

De dief als beeld

In diverse teksten komt de dief voor in beeldspraak. Het onverwachte van een gebeurtenis wordt vergeleken met de onverwachte komst van een dief. De dag van de Heer zal komen als een dief (2 Petrus 3:10). Ook de Mensenzoon zal, net als een dief, komen op een tijdstip dat niemand hem verwacht (Lucas 12:39).

Gerelateerde Bijbelgedeelten

Exodus 22.1 - Exodus 22.3 Exodus 21.16
Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.16
Volg ons