Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

De mooiste Bijbelse babynamen

Als je ervoor kiest om je kindje een Bijbelse naam te geven, kan dat verschillende redenen hebben. Welke redenen zijn dat, en welke namen passen daarbij?

Een naam die van zichzelf mooi is

In de Bijbel komen prachtige namen voor, die los van hun betekenis al warme gevoelens opwekken. Denk bijvoorbeeld aan Elisabet, Leah, Lydia, Salome, Joshua, Rafaёl, Samuel… Als je nog een stapje verder wilt gaan, kun je zelfs kiezen voor een Bijbelse naam die niet alleen mooi is, maar dat ook letterlijk betekent, zoals Ada (schoonheid, versiersel), Sifra (schoonheid, pracht) of Eden (sieraad).

Een naam met een mooie betekenis

Wil je dat de naam niet alleen mooi is, maar net zo’n prachtige betekenis heeft? Ook dan is er genoeg inspiratie uit de Bijbel te halen. De naam Benjamin betekent bijvoorbeeld: zoon van geluk. Filemon komt van het Griekse werkwoord ‘houden van’ en betekent zoiets als: vriendelijk, hartelijk. Jason en Josia betekenen: de Heer helpt. Febe: rein, helder. En Anna of Hanna: begenadigde.

Een naam bij een bijzondere gebeurtenis

Sommige Bijbelse namen passen goed bij bepaalde situaties, bijvoorbeeld rondom ziekte en genezing, of rond zwangerschap en geboorte. Door een naam te kiezen met een toepasselijke betekenis vertel je op een bijzondere manier wat over die omstandigheden, zoals hoe je kindje in de wereld is gekomen en de dankbaarheid die je daarbij ervaart. Als er sprake is van ziekte en genezing kunnen we bijvoorbeeld troost vinden in Bijbelse namen. Denk aan Rafaël, een aartsengel wiens naam betekent: God geneest. Of de naam Asa, die ‘genezer’ betekent en een verkorte vorm is van een naam die betekent: God is de geneesheer.

Als je na lang wachten eindelijk zwanger wordt, kun je je kindje een naam meegeven als Jesse: geschenk van God, of Joas: de Heer heeft gegeven. Of je kiest de naam van een Bijbelse persoon die ook lang moest wachten op een kind, zoals Manoah, Elisabet of Sara. Hanna en Timon van Leeuwen maakten ook zo’n keuze. Nadat ze eerder een miskraam hadden, raakte Hanna weer zwanger, van een meisje. Ze kreeg de naam Evy, afgeleid van Eva: leven. Hanna licht hun keuze toe: ‘Vanuit het idee dat zij leefde, en dat door haar komst een nieuw deel van ons leven begon.’

Een naam met een toepasselijke betekenis

Sommige betekenissen zijn extra toepasselijk voor heel specifieke situaties. Word je gezegend met twee kindjes tegelijk? Tomas betekent: tweeling, en Efraïm betekent: dubbel vruchtbaar. Voor een eerste kindje is een jeugdige naam toepasselijk. Chloë betekent bijvoorbeeld: jonge scheut, het jonge groen. Julia of Julius betekent waarschijnlijk: de jeugdige. Of kies de naam Efron: jong hert. En heeft je kindje rood haar? Rufus staat voor: roodharig. En bij een jongetje kun je simpelweg kiezen voor de naam Ruben, die betekent: zie, een zoon. Onderdeel van een boerenfamilie? De Bijbelse zussen Rachel en Lea kregen beiden een dierennaam: Rachel betekent ‘schaap’ en Lea ‘wilde koe’.

Een naam met een wens

De betekenis van een naam kan niet alleen mooi zijn, soms wordt er ook bewust voor gekozen om met die betekenis een wens mee te geven voor het leven van je kindje. Bijvoorbeeld door hem of haar te vernoemen naar een Bijbelse persoon die iets belangrijkst meemaakte, zoals Simeon of Simon. God had aan de Bijbelse Simeon geopenbaard dat hij de messias zou zien. Inderdaad houdt hij later de baby Jezus in zijn armen. Met de keuze voor deze naam draag je misschien de wens uit: wellicht gaat ook onze Simon de Heer zien.

Een Bijbelse naam als getuigenis

Als je een Bijbelse naam kiest, is dat een prachtige manier om je geloof uit te dragen. Daniёlle en Chieljan Mulder ervaarden Gods leiding bij de keuze voor een naam. Daniёlle: ‘Toen we onze dochter bij de twintigwekenecho zagen, ervaarde ik het als Gods bedoeling dat ze Naomi zou heten. Naomi betekent lieflijke. Ze is nu 9 maanden en de naam past ook echt bij haar; ze is zo’n lief, zacht meisje.’

In sommige gezinnen wordt voor alle kinderen een naam uit de Bijbel gekozen, en soms zelfs ook nog een tweede naam. Ook Johan en Paulien Hoekstra zochten bewust Bijbelse namen voor hun twee kinderen: Tobias Elia en Leah Daniёlle. ‘We wilden daarmee God de eer geven die Hem toekomt.’

Creatief met Bijbelse namen

Ben je op zoek naar wat originelers dan de klassieke Bijbelse namen? Sommigen kiezen bewust voor een wat creatievere variant. Zo kwam de naam Zoё de afgelopen jaren sterk in opkomst in Nederland; wat veel mensen niet weten is dat dit de Griekse vertaling is van Eva. Ook Johannes kent vele varianten, zoals Hans, Jan en Hannes en de meisjesnamen Johanna, Janna en Jeanine. Of kies eens voor een Bijbelse naam in een totaal andere taal: Ivan is bijvoorbeeld van oorsprong Slavisch, en in die taal ook een afgeleide van Johannes; Luca is de Italiaanse en Romeinse vorm van Lucas; en Maja is een Hongaarse vleivorm van Maria. Zo is er voor ieder wat wils als het gaat om Bijbelse namen.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.24.4
Volg ons