Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

De populairste Bijbelse babynamen in Nederland

De Bijbel is een geliefde inspiratiebron als we onze kinderen een naam geven. En niet alleen onder christenen: al jarenlang kennen veel van de meest gegeven babynamen in Nederland een Bijbelse oorsprong. Vooral bij jongetjes zijn Bijbelse namen in trek: in 2021 kwamen 7 van de top 10 jongensnamen uit de Bijbel.

Niet zo vreemd, want Bijbelse namen hebben vaak een prachtige betekenis, denk aan ‘God beschermt’ (James) of ‘begenadigde’ (Anna). Soms is de Bijbelse afkomst duidelijk te herkennen, zoals bij Eva, Sara en Lucas. Maar wist je ook dat Mees een verkorte vorm is van Bartolomeüs, en dat Zoё een variant is op de naam Eva?

Varianten van Bijbelse namen

Als we kijken naar de lijst met populairste kindernamen, die elk jaar wordt opgesteld door de Sociale Verzekeringsbank (SVB), dan zien we dat veel van de Bijbelse namen in verschillende varianten voorkomen. Bij de naam Lucas zien we bijvoorbeeld ook variaties als Luca, Luuk en Luc, en bij de meisjes zijn zowel Sara, Sarah als Saar populair. Of denk aan Eva, die qua populariteit de laatste jaren werd ingehaald door de varianten Evi en Zoё (de Griekse vertaling van Eva).

Bijzondere betekenis of gewoon een mooie naam?

Het liefst lijken we onze kinderen een naam mee te geven waar een positieve betekenis of geschiedenis achter schuilt. De meest geliefde Bijbelse jongens- en meisjesnamen verwijzen dan ook naar personen die een waardevolle betekenis hadden in de Bijbelse geschiedenis of die bekendstonden om hun grote geloof. Denk aan Noach en zijn zoon Sem, die gered worden op de ark tijdens de zondvloed, omdat hun gezin de enig overgebleven mensen op aarde zijn die nog goed leven. Of Daniёl, die God zo trouw blijft dat hij er zelfs een leeuwenkuil voor durft te trotseren (en dat overleeft!). Maar een naam kan natuurlijk ook gewoon mooi zijn. De meest gegeven meisjesnaam was in 2021 Julia. Dit was een christelijke vrouw uit Rome en zij wordt slechts één keer genoemd in de Bijbel, wanneer Paulus haar groet in zijn brief aan de Romeinen. Verder is er over deze vrouw weinig bekend.

De mooiste Bijbelse namen

Hieronder vind je de top 10 Bijbelse jongensnamen en meisjesnamen van het moment. Nieuwsgierig naar de betekenis van deze namen en het bijbehorende Bijbelse personage? Klik op de naam voor meer uitleg.

De top 10 Bijbelse jongensnamen

 1. 1.Noah
 2. 2.Lucas
 3. 3.Sem
 4. 4.Daan
 5. 5.Levi
 6. 6.James
 7. 7.Luca
 8. 8.Mees
 9. 9.Luuk
 10. 10.Adam

De top 10 Bijbelse meisjesnamen

 1. 1.Julia
 2. 2.Zoë
 3. 3.Evi
 4. 4.Sara
 5. 5.Saar
 6. 6.Anna
 7. 7.Eva
 8. 8.Sarah
 9. 9.Isa
 10. 10.Loïs

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.20.14
Volg ons