Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Hier vind je preekinspiratie voor de veertigdagentijd en Pasen

Voor voorgangers kan het een uitdaging zijn: Hoe vind ik de tijd om me echt in een Bijbelpassage te verdiepen? Lukt het me om een inspirerende preek te maken die goed geworteld is in de tekst? En snap ik de brontekst wel écht? Voor de komende veertigdagentijd heeft het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap studiemateriaal ontwikkeld om snel bij de kern te komen.

Veel behoefte aan materiaal

Uit onderzoek blijkt dat er bij voorgangers veel behoefte is aan bruikbaar, deskundig en betrouwbaar materiaal om het maken van preken te ondersteunen. Materiaal dat toelichting biedt bij de brontekst en de vertaling en inspireert om de brug te slaan naar een actuele toepassing.

Als Bijbelwetenschappers bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap zijn we op de hoogte van wat er speelt in de wetenschap, kennen we de achtergrond van vertaalkeuzes, en zijn we gewend om daarover op een toegankelijke manier te schrijven. Regelmatig komen we inspirerende exegetische inzichten tegen, en dan denken we: dat zouden we eigenlijk aan iedereen willen vertellen!

Het project Preekinspiratie voor de veertigdagentijd

Voor de komende veertigdagentijd en Pasen hebben we een project opgezet voor voorgangers en theologen. Bij de lezingen van het Bijbel Basics-project voor deze zeven zondagen bieden we preekinspiratie. Het gaat om de volgende teksten:

  • Matteüs 16:13-23
  • Johannes 13:1-17
  • Matteüs 26:26-35
  • Marcus 14:32-41
  • Matteüs 26:46-56
  • Matteüs 26:57-75
  • Johannes 20:1-10

Bij deze teksten vind je betrouwbare en inspirerende achtergrondinformatie eenvoudig op één plek. Ieder item is voorzien van een video, een podcast en een samenvatting die snel helder maakt waar het om gaat. Daarnaast vind je via één of meerdere invalshoeken een verdiepende toelichting en achtergrondmateriaal. Ieder item is ook voorzien van een bespreking van de context en aantekeningen bij de passage.

Het eerste item (voor zondag 18 februari) staat al online en de komende weken volgen er meer. Door je aan te melden voor de nieuwsbrief die vanaf 12 februari tot en met 25 maart iedere maandagmorgen wordt verstuurd, ontvang je direct bericht met de nieuwste aflevering.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.6
Volg ons