Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
14 september 2022

Hoe wordt de Bijbel relevant?

Door Jan Wolsheimer

In een gesprek met Rieuwerd Buitenwerf, directeur van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG), vertelde hij dat toegang tot de Bijbel in ons land geen probleem is, wie wil kan immers vrij eenvoudig een exemplaar aanschaffen. Het probleem van ons land is de relevantie van de Bijbel. 

De Bijbel in de wijk

Als voorganger, pionier en directeur herken ik dat helemaal. Aan het begin van de coronapandemie startte ik met een klein aantal buren een buurtkerk in de wijk. Juist mijn buren die weinig of niets van de Bijbel wisten stelden vragen over de tijd waarin we leven. We besloten om tweewekelijks bij elkaar te komen en in die bijeenkomsten maakte ik gebruik van Lectio Divina – een methode om Bijbelteksten te lezen. Het viel me op hoe diep mensen getroffen werden door de teksten uit de Bijbel en hoe eenvoudig zij hun eigen biografie een plekje konden geven in een bepaald verhaal, waardoor God zelf dichterbij kwam. Er kwam beweging in deze mensen.  

Dat groepje buren is in de afgelopen twee jaar veranderd. In juni mochten we een buurvrouw dopen en alle deelnemers zeggen veranderd te zijn door de woorden van God. Dat is de kracht van de Bijbel! Onze samenleving heeft een groot gebrek aan een narratief van hoop en is erg op zoek naar identiteit. Op meerdere plekken in Nederland heb ik met mijn bescheiden missionaire activiteiten ontdekt hoe eenvoudig die woorden uit de Bijbel verbinding maakten met mensen die zich beslist niet als gelovig zouden profileren, maar de woorden van de Bijbel openden hun hart.  

Inspiratiedag

Hierover organiseert MissieNederland in samenwerking met het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap een inspiratiedag: ‘De Bijbel open in de 21e eeuw’. Deze kan ik je hartelijk aanbevelen. Je zult inspirerende sprekers horen die enthousiast zijn over de relevantie van de Bijbel en die vertellen hoe zij de Bijbel inzetten in hun missie. Het zal gaan over persoonlijk Bijbelgebruik en inzet van nieuwe media. Bijbelwetenschappers zullen hun licht laten schijnen over de teksten en de vertaling naar vandaag. 

Als de Bijbel opengaat gebeurt er wat. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten tijdens de inspiratiedag.  

Uitnodiging inspiratiedag voor voorgangers en kerkelijk werkers

Jan Wolsheimer, directeur MissieNederland

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.6
Volg ons