Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

9 Bijbelteksten over single zijn

Als je om je heen kijkt, kan het soms lijken alsof het hebben van een relatie en/of een gezin de norm is. Dat is hoe het hoort… toch? In de Bijbel zie je echter ook veel voorbeelden van mensen die zonder partner aan hun zijde door het leven gaan. Jezus is daarvan natuurlijk het bekendste voorbeeld. Wat kunnen we in de Bijbel verder lezen over single zijn?

Seizoenen

5Er is een tijd om te beminnen

en een tijd om zich te onthouden,

een tijd om te omhelzen

en een tijd om af te weren.

Prediker 3:5NBV21Open in de Bijbel

Voor alles is een tijd – en misschien is dit voor jou (nog) niet het juiste moment om in een relatie te stappen. Misschien heb je überhaupt wel andere prioriteiten in je leven. Of je nu met een verlangen leeft of niet, weet dat er in elk seizoen van je leven andere dingen zijn die je aandacht vragen of verdienen.

32Ik zou willen dat u geen zorgen had. Een ongetrouwde man draagt zorg voor de zaak van de Heer en wil de Heer behagen.

1 Korintiërs 7:32NBV21Open in de Bijbel

34dus zijn aandacht is verdeeld. Een ongetrouwde vrouw en een meisje dat nog niet getrouwd is, dragen zorg voor de zaak van de Heer, en wel zo dat ze God met heel hun lichaam en geest zijn toegewijd. Maar een getrouwde vrouw draagt zorg voor aardse zaken en wil haar man behagen.

1 Korintiërs 7:34NBV21Open in de Bijbel

Ben je mét partner dus een minder goede gelovige? Dat is niet wat Paulus hier zegt. Hij voegt zelf nog toe dat hij dit niet zegt om zijn lezers te beperken (vers 35), maar om ze bewust te maken van hun allergrootste prioriteit: toegewijd zijn aan de Heer. Dat kan met én zonder relatie.

5Meisjes van Jeruzalem,

ik bezweer je bij de gazellen, bij de hinden op het veld:

wek de liefde niet, laat haar niet ontwaken

voordat zij het wil.

*

Hooglied 3:5NBV21Open in de Bijbel

Mocht je net uit een relatie komen, dan is het gemis nu misschien wel extra groot. Of ben je juist al lange tijd alleen, dan kun je weleens ongeduldig worden. Dit bekende vers uit Hooglied herinnert ons er echter aan dat de liefde zich niet laat dwingen of opjagen. Ze zal komen wanneer zij het wil.

Gebrokenheid en verlangen

3Hij geneest wie gebroken zijn

en verzorgt hun diepe wonden.

Psalmen 147:3NBV21Open in de Bijbel

Zelfs al is het je eigen keus om zonder relatie door het leven te gaan, dan nog kunnen er soms wonden zijn of een gevoel van eenzaamheid. Weet dan dat God voor je zorgt.

7God geeft eenzamen een thuis

en gevangenen vrijheid en voorspoed.

Maar opstandigen zullen wonen op dorre grond.

Psalmen 68:7NBV21Open in de Bijbel

Het thuis dat God je wil geven, kan allerlei verschillende vormen aannemen. Je kunt ‘thuiskomen’ bij je geliefde, maar je kunt ook geborgenheid vinden bij familie, vrienden, medegelovigen of andere (groepen) mensen bij wie je jezelf kunt zijn en met wie je een diepe verbondenheid kunt ervaren.

4Zoek je geluk bij de HEER,

Hij zal geven wat je hart verlangt.

Psalmen 37:4NBV21Open in de Bijbel

God weet wat je nodig hebt en Hij zal je geven waar je hart naar verlangt, zelfs al is dat soms misschien in een andere vorm dan jij je in eerste instantie had voorgesteld.

Single, maar niet alleen

32Er komt een tijd, en die tijd is er al, dat jullie uiteengejaagd worden, dat ieder zijn eigen weg gaat en Mij alleen achterlaat. Maar Ik ben niet alleen, want de Vader is bij Mij.

Johannes 16:32NBV21Open in de Bijbel

Jezus wist hoe het was om alleen te zijn; op reis zonder familie, geen levenspartner aan zijn zijde en uiteindelijk in de steek gelaten door zijn beste vrienden. Toch was Hij niet alleen, en dat wist Hij ook. De Vader was altijd bij Hem – en bij jou.

21Ik zal je voorgoed tot mijn bruid maken. Ik zal je als bruid verwerven, in recht en gerechtigheid, in liefde en ontferming. 22Mijn vrouw zul je zijn, want Ik beloof je trouw, en jij zult de HEER toegewijd zijn.

Hosea 2:21-22NBV21Open in de Bijbel

De belofte die God hier aan Israël doet laat zien hoe intiem God zich aan mensen wil verbinden. Uit het beeld van een huwelijk spreekt liefde, trouw, en het verlangen naar een relatie waar niets en niemand tussen kan komen. God belooft dat Hij nooit van onze zijde zal wijken. Wat er ook gebeurt in je leven.

33Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden.

Matteüs 6:33NBV21Open in de Bijbel

Houd je ogen dus gericht op Hem. Hij kent je en Hij weet wat je nodig hebt. Hij wil je het leven geven in al zijn volheid. Dat kan voor ieder van ons een eigen, unieke vorm hebben.

bijbelteksten listacle

Meer inspirerende Bijbelteksten...

Klik hier voor een overzicht van onze listicle’s met inspirerende Bijbelteksten

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.19.1
Volg ons