Anne-Mareike Schol-Wetter
Hoofd Bijbelgebruik Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
Moederen als Mozes
Is het aanmatigend om te zeggen dat ik me een beetje voel zoals Mozes op de drempel van het beloofde land? Zo’n kleine 175.000 jongeren doen in de komende weken eindexamen. En ja, ook 175.000 keer ouders en opvoeders die het allemaal met een combinatie van trots en lede ogen aankijken en zich afvragen waar de tijd gebleven is.
Importliefde
Ruth. Op het eerste gezicht een romantisch relaas over een jonge weduwe en een landeigenaar op leeftijd. Maar om de geheimen van verhaal te ontrafelen, moeten we dieper graven.
Het roer om
Johannes de Doper laat er geen twijfel over bestaan: de mensen zijn verkeerd bezig. Bekering is nodig om weer dicht bij God te kunnen komen. ‘Spijt’, vertaalt de Bijbel in Gewone Taal. Weten dat je iets verkeerd hebt gedaan, dat je de verkeerde kant op bent gegaan, en dan kiezen om je om te keren.
Psalm 139: Goede voornemens
Goede voornemens – wie maakt ze niet, en wie weet niet stiekem ergens in haar achterhoofd dat ze meestal gedoemd zijn te mislukken? Toch is het helemaal niet verkeerd om soms, bijvoorbeeld aan het begin van het jaar, stil te staan bij hoe we in het leven staan en wat we misschien meer, minder of anders zouden willen doen. De dichter van Psalm 139 doet voor hoe dat kan.
Beauty, brains en een vooruitziende blik
In de Bijbel maken we kennis met een bonte verzameling karakters: wijzen, dwazen, dappere strijders en angsthazen. In deze blog lezen we over Abigaïl, een vrouw met wijsheid en lef, die de omstandigheden naar haar hand weet te zetten.
Eerste advent: Stil maar, wacht maar?
Het is eerste Advent. Tijdens Advent wachten we op Jezus: op zijn geboorte in deze wereld die we met Kerst vieren, en op zijn wederkomst uit de hemel die we verwachten.
Vlijmscherpe kritiek
Niet alleen fysiek geweld kan schade aanbrengen, woorden kunnen ook zeer doen. Dat ondervindt ook David, die net zo blij voor de ark heeft gedanst. Zijn vrouw Michal bijt hem toe dat hij zich als een dwaas heeft gedragen. Haar sarcasme komt hard aan bij David en voor je het weet ontaardt het verhaal in een potje Bijbels bekvechten. Kan David dan zo weinig hebben? Of had Michal haar kritiek beter anders kunnen formuleren?
Vluchtelingen in de Bijbel: Adam en Eva
Wist je dat er heel veel verhalen in de Bijbel staan over vreemdelingen en vluchtelingen? In deze serie belichten we er een aantal. Waarom gaan de hoofdpersonen op pad? Wat treffen ze aan in hun nieuwe thuisland? Raken ze God onderweg kwijt, of komt hij juist in het onbekende heel dichtbij?
Een ander soort crisis
Laat ik meteen met de deur in huis vallen: ik ben bezorgd, en zelfs een beetje bang. Niet in de eerste plaats voor het virus dat ons nu al zo lang in z’n greep houdt, hoewel ik de gevolgen daarvan niet wil onderschatten. Het is vooral wat Covid en de bestrijding ervan met ons als samenleving doet.
Vrouwen in de Bijbel: tussen me-too en emancipatie
Discussies over vrouwonvriendelijke Bijbelteksten en (te) mannelijke godsbeelden en blijven de gemoederen bezighouden. ‘Me-too in boekvorm’, vindt de één van de Bijbel. ‘Emancipatie avant-la-lettre’, de ander. Hoe lees jij de Bijbel, vandaag, op Internationale Vrouwendag?