Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wat is de functie van een vissersboot?

Bij de visserij op de Middellandse Zee en het Meer van Galilea werden boten gebruikt. Dankzij archeologische vondsten hebben we een goed beeld van een vissersboot in de tijd van Jezus.

De Kinneret-boot

Een boot die waarschijnlijk heel veel lijkt op de vaartuigen waarmee Jezus’ leerlingen gingen vissen (Marcus 1:20, Johannes 21:3), is in 1986 teruggevonden op de modderige bodem van het Meer van Galilea. Deze antieke boot, die dateert uit de eerste eeuw na Christus, staat ook wel bekend als de ‘Kinneret boot’ (Kinneret is de Hebreeuwse naam voor het Meer van Galilea) of als de ‘Jesus boat’. Hij is ongeveer 8,8 meter lang, 2,5 meter breed en 1,25 meter hoog – groot genoeg voor vijf vissers (vier roeiers en een stuurman). De constructie ervan bestond uit verschillende houtsoorten. De planken van cederhout waren vastgemaakt aan een frame van eikentakken. Dateringsonderzoek heeft uitgewezen dat het hout stamt uit de periode 100 voor tot 64 na Christus. De Kinneret boot is tegenwoordig te bezichtigen in het Yigal Alon Museum, vlakbij Tiberias.

Grote en kleine boten

De boten waarmee vissers het meer opgingen, varieerden in grootte, afhankelijk van de methode van visserij die bedreven werd. Voor het vissen met een sleepnet was een relatief grote vissersboot nodig, van minstens zes meter lang en geschikt voor zo’n acht personen. Voor vissen met een werpnet kon een kleinere boot worden gebruikt.

Zeil, roer en anker

Vissersboten hadden behalve een zeil ook roeiriemen. Een grote roeiriem aan de achterkant van het schip diende als roer. Aan de vissersboot was een anker bevestigd. Dat bestond uit een grote steen (meestal van basalt) met van boven een gat erin. Door het gat werd een touw gehaald dat aan de boot werd vastgebonden.

Achtersteven

Het achterste deel van de boot – het  achtersteven – was vaak overdekt. In Marcus 4:38 wordt verteld dat Jezus onder het achtersteven van de vissersboot sliep.
Zandzakken werden gebruikt als ballast om de boot in balans te houden. Het kussen waarop Jezus lag in Marcus 4:37-38 was waarschijnlijk zo’n zandzak.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.20
Volg ons