Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wat is een liefdesappel?

De liefdesappel is familie van de aardappel en de tomaat. Hij werd gezien als vrucht die seksuele verlangens konden opwekken. Hij speelt daarom een belangrijke rol in een verhaal over Rachel en Lea.

Soort plant

De liefdesappel groeit in rotsachtige grond. Verschillende delen van deze plant bevatten giftige stoffen. De zoetige vrucht werkt bedwelmend en laxerend. Hij rook lekker, zoals te lezen is in Hooglied 7:14.

Seksueel verlangen

In de oudheid veronderstelde men dat liefdesappels seksueel verlangen opwekten. Dat idee kwam waarschijnlijk voort uit het bedwelmende effect van de plant en uit het feit dat de wortels mensachtige vormen kunnen hebben.

Lea wordt zwanger

Het bekendste verhaal in de Bijbel waar de liefdesappels worden genoemd staat in Genesis 30:14-17. Ruben, de oudste zoon van Jakob en Lea, vindt in de oogsttijd buiten in het veld liefdesappels die hij aan zijn moeder geeft. Rachel wil er ook een paar, maar Lea wil ze alleen geven als Jakob die nacht bij haar mag slapen. Rachel stemt daarmee in, en die nacht wordt Lea zwanger van haar vijfde zoon.

 

 

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.16
Volg ons