Hoop voor Honduras
Geef een Bijbel per maand
Met jouw steun kunnen we elke maand een Bijbel uitdelen.
✓ Al vanaf €5 per maand
✓ Inmiddels al duizenden leden
✓ Maandelijkse updates over onze projecten
✓ Kies een gratis welkomstgeschenk
Door Arne Willems
Honduras. Het klinkt exotisch, maar een voor de hand liggende reisbestemming is het niet. Gangs – aangestuurd door de drugskartels – controleren het land. Maar te midden van die corruptie en geweld, is het de Bijbel die mensen de kracht geeft om op te staan tegen dat onrecht. Met de SamenleesBijbel in de hand zoekt de Hondurese bevolking naar hoop, naar het goede, naar een betere toekomst.
Fysieke en religieuze ontbering
We bezochten gemeenschappen van zeer diverse denominaties, op zeer uiteenlopende locaties. Zo gingen we op bezoek bij organisaties in de hoofdstad Tegucigalpa, om daarna verder te trekken naar het platteland. We vermeden de favela’s die gecontroleerd worden door de lokale gangs. ‘Wil je daar naar binnen?’ stamelt onze gids. ‘Dan moet je de gangs op voorhand bellen, om toestemming te vragen. En dan moet je met een zware politie-escorte en zonder camera’s de wijk binnen. Ik raad het je niet aan.’
De Hondurezen smachten naar zingeving, kennis en hoop, maar geld voor Bijbels is er niet: de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Een armoedegrens die nog lager ligt dan in de Lage Landen: het merendeel van de bevolking weet niet of er die dag brood op de plank zal liggen. De favela’s puilen uit met mensen zonder toekomstperspectief, met talloze alleenstaande moeders die de allergrootste moeite hebben om hun kinderen van een maaltijd te voorzien. Veel vaders trekken, vaak illegaal, naar de VS. Op zoek naar werk, want werkgelegenheid is er in Honduras niet.
Hoop voor Honduras
En toch. ‘Against all odds’. Duizenden vrijwilligers uit honderden organisaties zetten zich dagelijks in om de Hondurezen Gods boodschap van liefde en hoop te brengen. Een boodschap die een Bijbel nodig heeft, een middel waarmee de vrijwilligers de bevolking kunnen ondersteunen. Dat middel kwam er in de vorm van de 100 stappen SamenleesBijbel. De samenwerking tussen het Nederlands-Vlaams en het Hondurees Bijbelgenootschap leidde tot een Spaanse vertaling van de Nederlandse versie. 30.000 SamenleesBijbels werden inmiddels onder de Hondurese bevolking verspreid.
Focus op de jeugd
Het was aan ons om de effecten van deze samenwerking te ontdekken. We bezochten evangelische, rooms-katholieke, protestantse en pinkstergemeenschappen in het hart van Honduras. Over verschrikkelijke wegen – soms geasfalteerd, soms niet – hobbelden we van stad naar dorp, over bergen en door dalen. ‘De wegen zijn hier in nòg slechtere staat dan in België,’ grap ik. Tientallen gesprekken, honderden kilometers en duizenden foto’s later plof ik uitgeput in de Boeing 777 richting Amsterdam Airport. De verhalen dringen tot me door. Het beseft groeit: in Honduras is écht iets aan het veranderen.
‘Geen sprookjes meer voor het slapengaan, wel Bijbelverhalen’
Samen rond de Bijbel
Ik sprak boeren, leerkrachten, werklozen, kinderen en ouders. Eenzame grootvaders, alleenstaande moeders, wanhopige vaders en gemotiveerde verzorgsters. En toch kon ik een perfect rechte, rode draad trekken doorheen alle denominaties, bevolkingsklassen en leeftijdscategorieën: de SamenleesBijbel bracht de gezinnen weer samen.
Een grootvader getuigde – tot tranen toe bewogen – hoe hij door de SamenleesBijbel opnieuw zijn kleinkinderen te zien kreeg. Een moeder vertelde me hoe haar zoon elke avond het hele gezin rond de keukentafel riep, waarna er samen gelezen werd. Een leerkracht toonde hoe haar leerlingen opnieuw enthousiast werden door het gebruik van deze Bijbel. Een grootmoeder vertelde vol trots hoe haar kleinzoon zijn klasgenoten, buren en familie als het ware evangeliseerde. Een schattige kleuter vertelde me trots: ‘Mama moet van mij geen sprookjes meer lezen voor het slapengaan: nu wil ik Bijbelverhalen!’
Het doet me nòg meer beseffen dat de Bijbel ons verbindt. Dat God ons verbindt. Door bij Hem en zijn Woord te blijven wordt ons pad verlicht en groeit het besef dat het – om het met een übercliché te zeggen – allemaal wel goed komt. Het brengt me bij een perikoop uit Johannes: het verhaal van de druivelaar.
‘Blijf in Mij, dan blijf Ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in Mij blijven. 5 Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in Mij blijft en Ik in hem, zal hij veel vruchten voortbrengen (….) 8 De grootheid van mijn Vader zal zichtbaar worden wanneer jullie veel vruchten voortbrengen en mijn leerlingen zijn.’
Dromen
Het bezoek aan Honduras doet mij dromen. Ik zie hoop, ik zie beweging. ’s Werelds oudste bestseller brengt millennia later mensen nog steeds samen, wakkert de strijd tegen corruptie en onrecht aan, doet ons dromen van een betere toekomst. Een toekomst waarin Gods boodschap van liefde voor de wereld het wint van het kwade. Er is hoop voor Honduras.
Arne Willems
Specialist Communicatie bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
Freelance Journalist bij Tertio