Wat zegt de Bijbel over geld?
Energie, boodschappen, wonen: alles is een stuk duurder geworden. We voelen allemaal wat inflatie betekent. Maar wat betekent het om rijk te zijn, of juist arm? Hoe ga je verstandig om met geld? Allemaal vragen die je ook aan de Bijbel zou kunnen stellen: Wat zegt de Bijbel over geld?
In het eerste Bijbelboek, Genesis, is geld onderdeel van het dagelijks leven. Je kunt er land mee kopen, of je krijgt het voor het versjacheren van je gehate broertje. Maar vanaf het boek Exodus wordt zichtbaar dat God duidelijke ideeën heeft over onze omgang met geld. We komen praktische regels tegen over het verstrekken en terugbetalen van leningen.
Als je dieper kijkt, zie je dat ze allemaal gebaseerd zijn op hetzelfde ideaal: iedereen moet een redelijke kans krijgen om iets van zijn of haar leven te maken, én: er moet altijd een weg uit de armoede zijn. Daarvoor te zorgen, is de verantwoordelijkheid van mensen die het goed hebben.
Uit veel regels blijkt dat God zijn pappenheimers kent – Hij weet hoe onze gedachtenkronkels werken als het erop aankomt van onze rijkdom te delen. Maar daar steekt Hij meteen een stokje voor:
Deuteronomium 15
Geef geld aan arme mensen
In Deuteronomium 28 staat een tekst waarop je misschien zoiets als een prosperity gospel zou kunnen baseren. Als het volk zich houdt aan alle geboden die ze net van Mozes hebben gekregen, zal God hen zichtbaar en voelbaar zegenen:
Deuteronomium 28
Maar andere teksten staan juist heel kritisch tegenover rijkdom. Vooral het boek Spreuken blinkt uit in onthutsende waarheden over de rol die geld kan spelen in ons leven:
Spreuken 3
Ook Jezus heeft een zeer realistische kijk op geld. Zelf lijkt het hem weinig te doen: hij eet net zo lief met mensen aan de rand van de samenleving als met de rijke mensen van zijn tijd. Maar hij weet heel goed hoe moeilijk wij het vinden om – net als hij – geen verschil te maken tussen armen en rijken. En hij waarschuwt:
Matteüs 6
Hoe mooi het uitpakt als je die waarschuwing ter harte neemt, laat Paulus zien:
1 Korintiërs 9
Paulus past zich aan
Genoeg Bijbelse wijsheden over geld, dus. De ondertoon daarbij is altijd de relativering: ‘je bent niet wat je hebt’. De beste houding om met geld om te gaan is misschien wel ‘geëngageerde onverschilligheid’, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt. Je kunt je beter druk maken om het onrecht dat met geld aangericht wordt, dan om hoeveel geld je zelf hebt.
Maar misschien lig jij wel wakker van de geldzorgen, de hoogte van de energierekening of je financiële toekomst. Dan is dit Bijbelvers voor jou: