Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Waar is de Jabbok (rivier)?

De Jabbok is een rivier in het gebied ten oosten van de Jordaan. De rivier de Jabbok is ongeveer 80 kilometer lang. Bij het plaatsje Adam, 25 kilometer ten noorden van de Dode Zee, mondt de Jabbok uit in de Jordaan. De Jabbok speelt een belangrijke rol in het leven van aartsvader Jakob.

Het stroomgebied van de Jabbok

De rivier de Jabbok ontspringt in de buurt van de stad Rabba (de plaats in Jordanië die nu Amman heet). Hij stroomt eerst van zuid naar noord, daarna van oost naar west, richting de Jordaan. Tegenwoordig heet deze rivier de Zarqarivier (blauwe rivier). De Jabbok begint op een hoogte van 820 meter en eindigt in de Jordaan, op 300 meter onder zeeniveau.

De Jabbok als grens

In het Oude Testament is de Jabbok de grens tussen het gebied van de stammen Manasse (ten noorden van de Jabbok) en Gad (ten zuiden van de Jabbok). Ook is de rivier de grens tussen de stammen Gad en Ruben (ten westen van de Jabbok – het gebied dat ze hebben veroverd op de Amorieten) en het gebied van de Ammonieten (ten oosten van de Jabbok, zie Deuteronomium 3:16).

Jakob bij de Jabbok

De Jabbok wordt genoemd in het verhaal over Jakob, die met zijn gezin en al zijn bezittingen uit Paddan-Aram teruggaat naar Kanaän (Genesis 31:17-18). Als Jakob de rivier de Jabbok moet oversteken, worstelt hij in de nacht met iemand. Wie die persoon is, blijft onbekend, maar veel uitleggers denken dat Jakob hier met een engel worstelt. Na het gevecht krijgt Jakob de zegen en een nieuwe naam, Israël (Genesis 32:23-33). Jakob noemt de plaats waar hij geworsteld heeft, Peniël. Dat betekent: gezicht van God.

Gerelateerde Bijbelgedeelten

Genesis 32.23 - Genesis 32.33

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.8
Volg ons