Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wat is papyrus?

Ons woord papier is afgeleid van ‘papyrus’, dat gebruikt werd om op te schrijven. Papyrus werd gemaakt van papyrusriet, dat groeide langs de Nijl in Egypte. Van oorsprong is het een moerasplant uit tropisch Afrika. De plant kan wel 3 tot 4 meter hoog worden.
De papyrusplant is vooral bekend geworden door het gebruik voor papier, maar er werd ook touw, slaapmatten en dakbedekking van gemaakt.

Schrijfmateriaal 

Om papyrus te maken werd het papyrusriet in dunne repen gesneden. Deze werden in twee lagen kruiselings op elkaar gelegd. Die lagen werden vochtig gemaakt en geperst. Zo ontstond er een vel waarop geschreven kon worden.

Papyri uit de oudheid

In Israël zijn niet veel beschreven papyri (meervoud van papyrus) bewaard gebleven. Maar in Egypte was het klimaat gunstiger en daar zijn duizenden papyri uit de oudheid teruggevonden.
Er zijn onder andere teksten van de Septuaginta bewaard gebleven, uit de eeuwen rond het begin van onze jaartelling. Er zijn ook papyri gevonden met teksten uit het Nieuwe Testament. Deze papyri dateren vanaf de tweede eeuw na Christus.

 

Gerelateerde Bijbelgedeelten

Exodus 2.3 Job 8.11 2 Johannes 1.12
Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.16
Volg ons