Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was Josephus in de Bijbel?

Titus Flavius Josephus was een Romeins-Joodse geschiedschrijver uit de eerste eeuw na Christus. Hij is onder meer bekend vanwege zijn boeken over de Joodse Oorlog.

Kennis over het jodendom en het vroege christendom

Josephus werd geboren in Jeruzalem in 37 na Christus, en stierf in Rome rond 100 na Christus. Hij schreef in het Grieks vier boeken. Josephus wilde voor een Romeins publiek de geschiedenis van de wereld vanuit een Joods perspectief uitleggen. Door Josephus weten we veel over het jodendom in de eerste eeuw na Christus en de historische achtergrond van het vroege christendom.

Joodse Oorlog

Aanvankelijk deed Josephus als legerleider mee in de eerste Joodse Opstand. Josephus werd gevangengenomen door de Romeinen. Omdat Josephus in een droom voorspeld had dat de Romeinse bevelhebber Vespasianus keizer zou worden, verleende Vespasianus hem gratie. Daarop verhuisde Josephus naar Rome.

Boeken

Josephus heeft vier boeken geschreven:

  • Oude geschiedenis van de Joden (Antiquitates Judaicae): over de Joodse geschiedenis vanaf de schepping; hierin staan ook twee passages over Jezus van Nazaret en Johannes de Doper.
  • Joodse Oorlog (Bellum Judaicum): over de Joodse Oorlog.
  • Tegen Apion (Contra Apionem): een verdediging van het jodendom als een klassieke religie met oude wortels.
  • Uit mijn leven: de biografie van Josephus.

 

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.16
Volg ons