Uit het Oude Testament

signatuur en datum rechtsonder: J. Pynas fe. 1610

De aartsengel Michaël gaat hier gekleed in Romeinse wapenrusting en vertrapt met zijn voet de duivel. In zijn rechterarm, die hij heeft opgeheven, had hij oorspronkelijk een zwaard.


Gewijde tafereelen in chromolithographieën naar Gustave Doré (1878): Abraham en Isaak.








Crispijn de Passe, Liber Genesis (1612): Adam en Eva.

De voorstelling van Adam en Eva betreden het paradijs stamt uit 'Dat boeck vanden leven ons lief heeren Ihesu Christi' gedrukt door Claes Leeu in 1488 in Antwerpen. De houtsnedes in dit exemplaar zijn met de hand ingekleurd.


Werd in de omgeving van Roland Savery vervaardigd; toegeschreven aan J. Vrielincx.





Crispijn de Passe, Liber Genesis (1612): Adam, Eva, Kaïn en Abel.

In het midden een portiek met deurtjes en rondom laadjes, waarop oud-testamentische taferelen geschilderd zijn. Als bekroning dient een balustrade met een opzetstuk en vrouwenfiguren en dolfijnen. Het onderstel rust op vier gebeeldhouwde figuren, afwisselend Afrikaanse mannen en vrouwen voorstellend. Beschilderd met taferelen uit het Oude Testament: Aäron in het tabernakel, Juda en Tamar, de dood van eerstgeborene, de terugkeer van de verspieders, Rebecca en Eliëzer, Balaam en de ezel, David en Abigaïl, de vinding van Mozes, Esau verkoopt zijn eerstgeboorterecht, Lot en zijn dochters, Mozes en het brandende braambos, Hagar en Ismaël, Mozes ontvangt de wetstafelen, de aanbidding van het gouden kalf, de oprichting van de koperen slang, Noachs dankgebed na de zondvloed, Noach ziet de regenboog, Adam met Eva en Seth (?), Abraham en Lot op de berg en Kain en Abel.

Voorstellingen: linksboven: Ahasveros kroont Ester tot koningin; rechtsboven: Ester knielt voor Ahasveros; rechtsonder: Haman ontvangt de zegelring van Ahasveros; linksonder: Ester onthult Hamans boze plannen; op de middenregel: de vijf wijze en vijf dwaze maagden.


Gerard de Jode, Thesaurus Veteris et Novi Testamenti (1585): Legeraanvoerder Barak.


Gemonogrammeerd P.N.I.V.H.

Gesigneerd op de onderrand met het monogram IDH.



De cylinder vormige doos van zilver is in twee helften verdeeld die op elkaar sluiten. De wand is versierd met de ark van Noach en de inzameling van het manna. Inscriptie (stadskeur) onderzijde bodem: Amsterdam.



Julius Schnorr von Carolsfeld (1794–1872): Daniël wordt uit de leeuwenkuil gehaald.

Illustratie uit Piedra Gloriosa o de la Estatua de Nebuchadnesar, een mystiek tractaat over de komst van de Messias, geschreven door Menasseh ben Israel. De 'roemruchte' steen Piedra Gloriosa uit de titel van het boek die op verschillende plekken in het Oude Testament verschijnt, wordt hier door David gebruikt om Goliat dodelijk te treffen. Linksonder gedateerd en gesigneerd: Rembrandt f 1655. Staat IV (5).

Julius Schnorr von Carolsfeld (1794–1872): David en Jonatan nemen afscheid van elkaar.




Signatuur en datum links op het altaar: S. Koninck F Aº 1644. In het midden knielt de oude koning in de tempel naast één van zijn vrouwen. Links het altaar en een priester met een wierookvat, op de voorgrond een knecht met een offerdier. Rechts het gevolg van de koning met een slaaf met een parasol.


Noach met leden van zijn familie en andere figuren op de voorgond, links gaan de dieren paarsgewijs aan boord van de ark. Links op de achtergrond de ark op de wateren tijdens de Zondvloed. Rechts op de achtergrond verlaten de dieren de ark nadat de wateren gezakt zijn. Noach en zijn familie brengen een brandoffer aan God.


De attributen van de engel symboliseren de drie plagen: schedek [pest], lege korenaren [hongersnood] en zwaard [oorlog].

Signatuur midden onder: G. Du. Gardin

Interieur van een tempel met de Egyptische farao en zijn vrouw treurend met het lichaam van hun overleden zoon. Op de achtergrond priesters, muzikanten en Mozes en Aäron.

Deze illustratie stamt uit de zogenaamde 'Vorsterman bijbel' (1528), vernoemd naar de uitgever Willem Vorsterman. In het exemplaar van het Museum Catharijneconvent zijn de houtsnedes van Jan Swart ingekleurd.


Gesigneerd en gedateerd linksonder: G.V.Eeckhout.fe./Ao 1662. Het thema van de bruidswerving van Rebekka is door Van den Eeckhout verschillende keren in beeld gebracht.

