Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Meest gestelde vragen Bijbellezen

Er komen vele vragen binnen rondom Bijbellezen. Wij hebben de meeste gestelde vragen hieronder op een rijtje gezet.

Moet ik dagelijks lezen?

Veel mensen zouden graag meer willen Bijbellezen. Soms heb je daar zelfs een schuldgevoel over. Maar bij Bijbellezen is er geen sprake van móeten. Het helpt je om op een vaste tijd (en plek) de Bijbel erbij te pakken. Maar hoe vaak en op welke manier dat is, dat is voor iedereen anders. Wanneer je studeert ziet je leven er heel anders uit dan wanneer je een peuter hebt rondkruipen. Er staat nergens in de Bijbel hoe vaak (per dag) je moet Bijbellezen. Misschien lazen je grootouders bij elke maaltijd uit de Bijbel, gewoon omdat het een (goede) gewoonte was. Maar dat is helemaal zo gek nog niet, want bij een gewoonte hoef je er niet elke keer over na te denken of je zin hebt of niet: je doet het gewoon zo.

Hoe begin ik?

Begin bij jezelf. Stel jezelf een paar vragen: Waarom wil ik Bijbellezen? Wat hoop ik ermee te bereiken? Wat houdt me tegen? Op welk moment van de dag of de week heb ik even tijd voor mezelf? Als je Bijbellezen een plek wilt geven in je leven zal het een keuze moeten zijn die past bij jou en bij je persoonlijke situatie. Leg de lat daarbij niet te hoog: kies iets waarvan je het vertrouwen en de overtuiging hebt dat dit je kan gaan lukken.

Hoe maak ik van Bijbellezen een routine?

Als iets geen routine of gewoonte is, is het heel moeilijk om vol te houden. Door de dag heen heb je in de loop der jaren heel wat routines opgebouwd, activiteiten die ‘automatisch’ gaan: ontbijten met een krant, hond uitlaten, tandenpoetsen. Een nieuwe activiteit als Bijbellezen, moet dus concurreren met al die dingen die op de automatische piloot gaan. Een handige tip is om het Bijbellezen te koppelen aan een routine die je dagelijks doet. Bijvoorbeeld door je Bijbel op je ontbijtbord te leggen – want ontbijten doe je toch. Of door je reistijd naar het werk te gebruiken om naar een podcast te luisteren – zorg dat je je oordopjes hebt klaarliggen bij je werktas.

Ik hou niet van lezen – wat zijn de alternatieven?

De Bijbel is een boek (of eigenlijk een verzameling boeken), dus het lijkt logisch dat je die dan ook moet lezen. Maar er zijn ook andere manieren om te ontdekken wat er in de Bijbel staat. Je kunt naar een podcast luisteren waarin een Bijbeltekst wordt voorgelezen en hier uitleg bij wordt gegeven. Je kunt ook filmpjes kijken, waarin uit de Bijbel wordt verteld. De Psalmen kun je ook luisteren en zelfs meezingen. En zo zijn er ook andere teksten uit de Bijbel op muziek gezet. Je kunt ook luisteren naar een Bijbeltekst of je laten voorlezen, terwijl je zelf gaat tekenen of verven om zo de tekst op je in te laten werken.

Wat is een goed Bijbels dagboek?

Een goed Bijbels dagboek is een boek dat jou helpt om in de Bijbel te lezen en te ontdekken wat de Bijbel voor jou betekent. Daarom is het goed om voor jezelf te bedenken wat je graag zou willen leren en ook welke manier dan goed bij je past. Je hebt dagboekjes met een korte uitleg of juist een langer verhaal. Je hebt dagboekjes die de diepte ingaan door veel achtergrondinformatie over de tekst te geven. En er zijn dagboekjes die de nadruk leggen op de toepassing in je dagelijks leven.

Hoe weet ik welke Bijbelvertaling bij mij past?

Er zijn heel veel Bijbelvertalingen: De NBV21, de Herziene Statenvertaling, de Bijbel in Gewone Taal, de Naardense Bijbel, de Willibrordvertaling, en natuurlijk ook vertalingen in andere talen, zoals Engels. Een beetje boekhandel heeft daarnaast planken vol verschillende uitgaven en edities: de Vrouwenbijbel, de Jongerenbijbel, de Samenleesbijbel, de Bijbel Dichtbij...

Elke vertaling heeft zijn eigen insteek, zijn eigen uitgangspunten.

  • De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV21) is een vertaling in modern, natuurlijk Nederlands. Het is een vertaling die echt recht doet aan de tekst, maar die ook echt prettig leest in het Nederlands, die goed in het gehoor ligt.
  • De Bijbel in gewone taal (BGT) is een unieke vertaling: een Bijbel die iedereen moet kunnen lezen en begrijpen . Geen moeilijke woorden, geen lastige zinsbouw, geen beeldspraak. De beeldspraak is ‘doorvertaald’.
  • De Herziene Statenvertaling (HSV) is geen nieuwe vertaling, maar een herziening van de Statenvertaling in iets modernere taal. Van oorsprong wordt hij vooral in de reformatorische traditie gelezen, maar ook daarbuiten vinden veel mensen het plechtige taalgebruik mooi.
  • De Naardense Bijbel staat heel dicht bij de ‘brontaal’, de oorspronkelijke taal. De vertaler heeft geprobeerd de Griekse en Hebreeuwse zinsbouw te bewaren in het Nederlands. Dat geeft een aparte leeservaring: er vallen je andere dingen op dan in een ‘gewone’ vertaling. Maar het heeft ook nadelen: de Bijbel lijkt hierdoor een boek dat alleen al qua taal uit een andere werkelijkheid lijkt te komen, terwijl de Bijbelschrijvers in hun tijd heel gewone, begrijpelijke zinnen gebruikten om de mensen te kunnen bereiken.

Het belangrijkste is dat een vertaling jou aanspreekt, dat de tekst als het ware tot je spreekt.

Bijbellezen – waar moet ik beginnen?

Er zijn allerlei manieren om de Bijbel te lezen. Je kunt hem natuurlijk van kaft tot kaft lezen. Daarmee zul je af en toe verrast worden door de breedte van de Bijbelse boodschap, maar het is ook pittig. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, en je moet je ook door geslachtslijsten en teksten over geweld heen worstelen. Dan is het belangrijk dat je meer over de context van de tekst begrijpt, over de tijd waarin de teksten geschreven zijn en hoe de maatschappij er toen uitzag.

Soms beginnen mensen met een evangelie zoals Marcus of Johannes. Ook Psalmen is een boek waar je mee zou kunnen beginnen. Je kunt ook een leesplan gebruiken dat je helpt langs de grote lijnen in de Bijbel te gaan. Een thematisch leesplan over bijvoorbeeld de heilige Geest helpt je te ontdekken dat zo’n thema op verschillende plekken in de Bijbel aan de orde komt.

Ik wil de diepte in – wat raad je mij aan?

Bij jou past een gedetailleerd leesplan of studieboek. Je zoekt vooral achtergrondinformatie en bent niet bang om iets anders te lezen dan je zelf altijd gedacht had. Je mag jezelf uitdagen! Je kunt een goed (studie)boek kopen en tijd voor jezelf nemen om er echt voor te gaan zitten. Misschien is de serie Verdiep je in... iets voor jou. Voor meer informatie over Bijbelteksten kun je bijvoorbeeld een Studiebijbel gebruiken. Je kunt ook op debijbel.nl kijken, daar vind je heel veel achtergrondinformatie en ook verschillende Bijbelvertalingen naast elkaar. Je vindt er ook leesplannen waar je mee aan de slag kunt gaan!

Hoe weet ik wat bij mij past?

Er zijn heel veel manieren om met de Bijbel bezig te zijn. Je kunt een test doen om een beter beeld te krijgen van je voorkeuren rond Bijbellezen. Janine Rouvoet van Into Academy heeft deze test ontwikkeld.
Op deze pagina vind je allemaal verschillende manieren van hoe je aan de slag kunt gaan met de Bijbel. Bekijk de lijst en misschien zie je iets dat er voor je uitspringt en bij jou zou kunnen passen. Meer uitgebreide informatie over de verschillende methodes vind je in het boek ‘Lees je Bijbel’.

Hoe krijg ik (weer) plezier in Bijbellezen?

Allereerst: laat het moeten los! Als je Bijbellezen als een verplichting ervaart of iets dat je door anderen is opgelegd, is het lastig om vanuit jezelf gemotiveerd aan de slag te gaan. Leg de lat niet te hoog, anders loop je het risico snel teleurgesteld te raken. Het is goed om jezelf geen prestatiedoel ('ik moet elke dag een halfuur lezen), maar een leerdoel te stellen, bijvoorbeeld: ik wil ontdekken welke manier van Bijbellezen bij mij past. En je mag Bijbellezen leuk maken voor jezelf! Probeer eens een andere Bijbelvertaling, een mooi dagboekje. Zo beloon je jezelf en kijk je uit naar de volgende keer!

Welke Bijbelstudiemethodes zijn er?

Er zijn heel veel Bijbelstudiemethodes, omdat er niet één manier van Bijbellezen is die bij iedereen past. Individueel of gezamenlijk, meditatief of creatief, schrijvend of luisterend, studerend of zingend. En er is geen goed of fout.

Bijbelstudiemethodes

  • Lectio Divina, waarbij je een Bijbelvers langzaam en meerdere keren leest
  • Bible Journaling, waarbij je op een creatieve manier aan de slag gaat
  • SOAP (Scripture, Observation, Application, Prayer) om te ontdekken wat de Bijbeltekst voor jou zou kunnen beteken
  • Bezinnend schrijven, door te schrijven vanuit je hart ontdek je: wat doet deze tekst met mij?

Bestel het boek

In het boek ‘Lees je Bijbel’ wordt je uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met Bijbelleesgedrag. Heb je het boek nog niet in huis of wil je hem cadeau doen aan een ander? Bestel het hier.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.26.9
Volg ons