Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Marcus 12:35-13:2 – Preekinspiratie

Deze passage in de NBV21

Onderricht in de tempel

35Jezus vroeg de mensen bij zijn onderricht in de tempel: ‘Hoe kunnen de schriftgeleerden beweren dat de messias een zoon van David is? 36Zelf heeft David, sprekend door de heilige Geest, gezegd: “De Heer sprak tot mijn Heer: ‘Neem plaats aan mijn rechterhand, tot Ik je vijanden onder je voeten heb gelegd.’” 37David noemt Hem Heer, hoe kan Hij dan zijn zoon zijn?’ De talrijke aanwezigen luisterden graag naar Hem.

38Tijdens zijn onderricht zei Hij: ‘Pas op voor de schriftgeleerden die zo graag in dure gewaden rondlopen en eerbiedig begroet willen worden op het marktplein, 39en een ereplaats willen in de synagogen en bij feestmaaltijden: 40ze verslinden de huizen van de weduwen en zeggen voor de schijn lange gebeden op. Over hen zal strenger worden geoordeeld dan over anderen!’

41Hij ging tegenover de offerkist zitten en keek hoe de mensen er geld in wierpen. Veel rijken gooiden veel geld in de kist. 42Er kwam ook een arme weduwe, die er twee muntjes in gooide, ter waarde van niet meer dan een quadrans. 43Hij riep zijn leerlingen bij zich en zei tegen hen: ‘Ik verzeker jullie: deze arme weduwe heeft meer in de offerkist gedaan dan alle anderen die er geld in hebben gegooid; 44want die hebben gegeven van hun overvloed, maar zij heeft van haar armoede alles gegeven wat ze had, haar hele levensonderhoud.’

Marcus 12:35-44NBV21Open in de Bijbel
De komst van de Mensenzoon

1Toen Hij de tempel verliet, zei een van zijn leerlingen tegen Hem: ‘Meester, kijk eens, wat een enorme stenen en wat een imposante gebouwen!’ 2Jezus zei tegen hem: ‘Die grote gebouwen die je nu ziet – wees er maar zeker van dat geen steen op de andere zal blijven; alles zal worden afgebroken.’

Marcus 13:1-2NBV21Open in de Bijbel

Waar gaat het om in dit gedeelte?

Bekijk

met Sibilla Verhagen, predikant (PKN) in Uithoorn

Blijf op de hoogte

Wil je een seintje ontvangen wanneer er nieuw materiaal online staat?

Ter inspiratie: Heilzame botsing

In Marcus 11-12 botst Jezus met de gevestigde orde. In Marcus 12:35-13:2 passage vlamt die botsing op verschillende manieren nog één keer fel op. Eerst stelt Jezus de geijkte uitleg van de Schrift ter discussie. Dan is Hij profetisch scherp in zijn afwijzing van schijnreligiositeit die ver af staat van de rechtvaardigheid die God op het oog heeft. Daartegenover stelt Hij voor zijn volgelingen iemand die haar lot volledig in Gods handen legt, ten voorbeeld. En Hij wijst tot slot op het voorbijgaande karakter van indrukwekkend religieus erfgoed.

Hoe werkt zo’n tekst wanneer je zelf bij die gevestigde orde hoort? Want na meer dan tweeduizend jaar kent het christendom evengoed zijn standaarduitleg van Bijbelteksten. Er is bijna geen gemeenschap waar rangen en standen geen rol spelen. We zoeken naar manieren om het radicale voorbeeld van de weduwe die heel haar levensonderhoud weggeeft, te verzachten, en we koesteren we onze kerken en kathedralen. Wat nu?

Dit deel van Marcus met botsingen met andere groepen begint met Jezus’ intocht in Jeruzalem. Misschien ligt de sleutel erin dat we Jezus steeds weer uitnodigen bij ons binnen te komen, botsend en wel. We ons op laten schudden door vragen te stellen als: Welke ruimte is er voor het verrassend waaien van de Geest, of menen we wel te weten wat Gods Woord ons te zeggen heeft? Hoeveel waarde zijn we ongemerkt gaan hechten aan posities en kan dat anders? Hoe radicaal durven we te zijn in onze omgang met geld? Wie zouden we zijn als ons gebouw er niet meer was? Dat kunnen confronterende vragen zijn. Maar omdat het evangelie ons goed nieuws wil brengen, mogen we erop vertrouwen dat het stellen van die vragen een heilzame werking zal hebben.

Meer weten?

Wil je op het gebied van exegese gelijk meer weten over deze passage?

Op deze pagina vind je aantekeningen bij de tekst en meer informatie over de opbouw en context.

Hier lees je deze tekst in verschillende vertalingen.

En wanneer je een Plus-account hebt, vind je hier de passage in verschillende vertalingen met aantekeningen (tip: zet bij ‘Persoonlijk’ ‘Toon voetnoten’ en ‘Toon verwijzingen’ aan).

Op deze pagina:

... vind je in video-vorm, podcast en tekst inspiratie voor de preek verbonden aan de kern van dit Bijbelgedeelte.

Dit deel rondt de diverse confrontaties die Jezus’ heeft in de Tempel af, waarbij Jezus nog één keer in botsing komt met wat als vanzelfsprekend gold.

Je vindt op deze pagina ook links naar meer achtergrondinformatie bij deze passage. Dit alles helpt je om een goed onderbouwde en inspirerende preek te maken die ingaat op actuele vragen.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.26.9
Volg ons