Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Marcus 12:28-34 – Preekinspiratie

Deze passage in de NBV21

28Een van de schriftgeleerden die naar hen geluisterd had terwijl ze discussieerden, en gemerkt had dat Hij hun correct had geantwoord, kwam dichterbij en vroeg: ‘Wat is van alle geboden het belangrijkste gebod?’ 29Jezus antwoordde: ‘Het voornaamste is: “Luister, Israël! De Heer, onze God, is de enige Heer; 30heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand en met heel uw kracht.” 31En daarna komt dit: “Heb uw naaste lief als uzelf.” Er zijn geen geboden belangrijker dan deze.’ 32De schriftgeleerde zei tegen Hem: ‘Inderdaad, meester, wat U zegt is waar: Hij alleen is God en er is geen andere god dan Hij, 33en Hem liefhebben met heel ons hart en met heel ons inzicht en met heel onze kracht, en onze naaste liefhebben als onszelf betekent veel meer dan alle brandoffers en andere offers.’ 34Jezus vond dat hij verstandig had geantwoord en zei tegen hem: ‘U bent niet ver van het koninkrijk van God.’ En niemand durfde Hem nog een vraag te stellen.

Marcus 12:28-34NBV21Open in de Bijbel

Waar gaat het om in dit gedeelte?

Bekijk

met Marco Hofland, predikant (CGK) in Haarlem

Blijf op de hoogte

Wil je een seintje ontvangen wanneer er nieuw materiaal online staat?

Ter inspiratie: Gemeenschappelijke grond

Wanneer de gemoederen oplopen, vraagt het innerlijke kracht om tegenstanders in al hun veelkleurigheid te blijven zien. Zij hebben ook goede kanten en oprechte verlangens. In veel gevallen is er veel meer wat verbindt dan wat scheidt.

In het Nieuwe Testament wordt er regelmatig kritisch of negatief over Joden en Joodse groepen geschreven. Daarbij moeten we bedenken dat de nieuwtestamentische teksten geschreven zijn te midden van verhitte debatten en moeilijke verhoudingen. Christenen doen er goed aan steeds weer te leren deze teksten niet als neutrale beschrijvingen te lezen en om over Joden te spreken op een manier waarop we zouden willen dat er ook over ons gesproken werd.

Het verhaal in Marcus 12:28-34 is een opvallende uitzondering. In het algemeen is er tussen Jezus en vertegenwoordigers van andere Joodse stromingen verschil van mening. Dat is ook begrijpelijk, want juist zo wordt Jezus’ eigen positie duidelijk. Maar hier is sprake van oprechte interesse en wederzijdse instemming. Het is een gesprek waarin ‘verstand’ en ‘inzicht’ belangrijke aspecten zijn. Jezus’ gezag als leraar wordt nog eens helder belicht.

Om minstens twee redenen moet dit gesprek voor de eerste hoorders van het Evangelie volgens Marcus boeiend zijn geweest. Ten eerste levert Jezus een bijdrage aan de geleerde discussies van die tijd. De kwestie van het belangrijkste gebod was bij Joodse geleerden een punt van discussie. En bij Griekse filosofen was het in de mode om al het goede menselijke gedrag onder te brengen in twee hoofddeugden. Ten tweede bestond de verkondiging onder de volken in de tijd van Marcus uit twee onderdelen: bekering tot de enige ware God en het erkennen van Jezus als Heer. Het gesprek brengt onder de aandacht dat christenen gemeenschappelijke grond hebben met niet-christelijke Joden in de verering van de ene God.

In plaats van elkaar in de haren te vliegen over verschillen, benoemen Jezus en de schriftgeleerde hun overeenkomsten. Ze zijn het eens over wat God in de basis van mensen wil. Dat is niet niks! Jezus is blij met die verbinding en zegt dat de man heel dicht bij het koninkrijk van God komt. Er blijft een verschil dat te maken heeft met de erkenning van Jezus en zijn boodschap. Maar dat blijft hier op de achtergrond. Als het niet nodig is verschillen op te zoeken, is het beter je te richten op wat verbindt. Niet alles hoeft op de spits gedreven te worden. ‘Stel, voor zover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven’ (Rom. 12:18).

Meer weten?

Wil je op het gebied van exegese gelijk meer weten over deze passage?

Op deze pagina vind je aantekeningen bij de tekst en meer informatie over de opbouw en context.

Hier lees je deze tekst in verschillende vertalingen.

En wanneer je een Plus-account hebt, vind je hier de passage in verschillende vertalingen met aantekeningen (tip: zet bij ‘Persoonlijk’ ‘Toon voetnoten’ en ‘Toon verwijzingen’ aan).

Op deze pagina:

... vind je in video-vorm, podcast en tekst inspiratie voor de preek verbonden aan de kern van dit Bijbelgedeelte.

In een vriendelijk gesprek tussen leraar Jezus en een schriftgeleerde zet Jezus uiteen wat het belangrijkste is dat God wil. Jezus’ opvatting doet niet onder voor die van zijn geleerde tijdgenoten. Het gesprek vestigt de aandacht niet op wat scheidt, maar op wat verbindt.

Je vindt op deze pagina ook links naar meer achtergrondinformatie bij deze passage. Dit alles helpt je om een goed onderbouwde en inspirerende preek te maken die ingaat op actuele vragen.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.25.3
Volg ons