Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Kruispunten

Bijbeltekst(en)

16Dit zegt de HEER:

Je staat op een kruispunt, kijk goed!

Vraag na hoe de oude wegen liepen.

Welke weg leidt naar het goede?

Sla die in, en vind rust.

Maar zij zeggen: “Dat doen wij niet.”

Jeremia 6:16NBV21Open in de Bijbel

We komen in ons leven nogal eens op kruispunten te staan. Of het nu gaat om vriendschappen, familie, kerk, studie, werk of geld – er valt vaak nogal wat te kiezen, misschien wel meer dan ons lief is. Doordat het leven ons vaak in een sneltreinvaart meeneemt, kunnen we in de verleiding komen om ook die kruispunten op hoge snelheid over te steken. Je kijkt amper naar links of naar rechts: je moet vooruit!

De Bijbel vraagt ons echter om af te remmen als we een kruispunt naderen. Hij zet als het ware een groot stopbord voor onze neus en vraagt ons om niet alleen naar links en naar rechts te kijken, maar ook achterom. Hoe zag je leven er tot nu toe uit? Welke stappen hebben geleid tot waar je nu bent? Hoe hebben de mensen vóór jou het aangepakt? Wil je op die weg verdergaan, of is het tijd voor een koerswijziging?

Als je de tijd neemt om op de kruispunten in jouw leven bewust op zoek te gaan naar de weg die leidt naar het goede, dan zal je dat rust opleveren. Een vrede in je hart, die alle verstand te boven gaat (Filippenzen 4:7). Ken jij die rust al?

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.19.2
Volg ons