Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Nauwe poort

Bijbeltekst(en)

13Ga door de nauwe poort naar binnen. Want de brede weg, die velen volgen, en de ruime poort, waar velen door naar binnen gaan, leiden naar de ondergang. 14Nauw is de poort naar het leven, en smal de weg ernaartoe, en slechts weinigen weten die te vinden.

Matteüs 7:13-14NBV21Open in de Bijbel

Als je tegenwoordig je weg probeert te vinden naar een onbekende bestemming, kun je bijna niet meer verdwalen: je stelt je einddoel in op je navigatie en vervolgens krijg je precies te horen welke kant je op moet. Een paar decennia geleden was dat wel anders; toen moest je met een wegenkaart of een routebeschrijving zelf zien uit te vogelen wat de beste, snelste of kortste route was.

Voor veel mensen geldt dat ze het liefst de makkelijkste route kiezen. Brede wegen, gas erop, snel thuis. Maar sommigen kiezen juist voor het tegenovergestelde. Zij slaan doelbewust af naar een smal weggetje, een kronkelig pad of een straat vol hobbels en kuilen. Op die plekken moet je je aandacht er goed bij houden, want voor je het weet, beland je in de berm. Maar weet je wat het is met die smalle, kronkelige weggetjes? Ze leiden vaak naar de bijzonderste plekken met de prachtigste vergezichten. Die plekken zijn voor iedereen beschikbaar, maar wie blind de brede, makkelijke weg volgt, komt er niet terecht. Daarom vraagt de Bijbel telkens weer van ons waakzaam te zijn en onze aandacht erbij te houden. Alleen dan vind je de kronkelige, smalle weg: de weg naar het leven. Welke weg kies jij?

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.8
Volg ons