Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Het leven is eindig

Bijbeltekst(en)

De zin van wat God doet

1Wie heeft wijsheid? Wie kent de verklaring van de dingen? De wijsheid straalt een mens van het gezicht en verandert strenge ogen in een milde blik.

2Ik geef je deze raad: Volg de bevelen van de koning op, zoals je hebt gezworen tegenover God. 3Onttrek je niet aan zijn gezag, voorkom problemen. De koning doet wat hem behaagt, 4zijn woord is wet. Is er iemand die hem rekenschap kan vragen van zijn daden? 5Een wijs mens leeft zijn geboden na en heeft geen kwaad te duchten. Ook doet hij alles op de juiste tijd, want hij weet: 6voor alles wat gebeurt is er een juiste tijd. Een zware last is dat, voor ieder mens. Het is een kwade zaak, 7want niemand weet wat komen zal en hoe het later wordt. Wie kan daar iets over zeggen? 8Niemand heeft macht over zijn adem, geen mens kan tegenhouden dat zijn adem vergaat. Niemand heeft macht over de dag waarop hij sterft, geen mens ontvlucht het slagveld van de dood. En ook het kwaad – het zal zijn dienaren niet redden. 9Dit alles heb ik vastgesteld gedurende de tijd dat ik aandachtig keek naar alles wat gebeurt onder de zon, en zag dat een mens zijn macht misbruikt om een ander kwaad te doen.

Prediker 8:1-9NBV21Open in de Bijbel

De dood is volgens Prediker onvermijdelijk. Of je nu koning of slaaf bent, de dood wacht ons allemaal. Prediker zou dan ook met argwaan kijken naar sommige ‘technologische messiassen’ uit onze tijd: mensen die zeggen dat we dicht bij het eeuwige leven zijn. Als de mens volgens sommige wetenschappers nu al duizend jaar oud kan worden, dan is het maar een kwestie van tijd voordat we de dood helemaal hebben uitgebannen, toch?
Volgens Prediker loopt dit anders: ‘Niemand heeft macht over zijn adem, geen mens kan tegenhouden dat zijn adem vergaat.’ Leven alsof je nooit doodgaat is volgens hem dan ook niet aan te bevelen.

Herman Finkers zei eens: ‘Als je losjes met de dood danst, verandert elke dag in kunst.’ Wat vind je van deze uitspraak?

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.20.14
Volg ons