Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Lauwheid

Bijbeltekst(en)

14Schrijf aan de engel van de gemeente in Laodicea:

“Dit zegt Amen, de trouwe en betrouwbare getuige, het begin van Gods schepping: 15Ik weet wat u doet, hoe u niet koud bent en niet warm. Was u maar koud of warm! 16Maar nu u lauw bent in plaats van warm of koud, zal Ik u uitspuwen. 17U zegt dat u rijk bent, dat u alles hebt wat u wilt en niets meer nodig hebt. U beseft niet hoe ongelukkig u bent, hoe armzalig, berooid, blind en naakt. 18Daarom raad Ik u aan: koop van Mij goud dat in het vuur gelouterd is, en u zult rijk zijn; witte kleren om u te kleden en uw naaktheid te bedekken, zodat u zich niet meer hoeft te schamen; zalf voor uw ogen, zodat u weer kunt zien. 19Iedereen die Ik liefheb wijs Ik terecht en bestraf Ik. Zet u dus volledig in en kom tot inkeer. 20Ik sta voor de deur en klop aan. Als iemand mijn stem hoort en de deur opent, zal Ik binnenkomen, en we zullen samen eten, Ik met hem en hij met Mij.

21Wie overwint zal samen met Mij op mijn troon zitten, net zoals Ik zelf overwonnen heb en samen met mijn Vader op zijn troon zit. 22Wie oren heeft, moet horen wat de Geest tegen de gemeenten zegt.”’

Openbaring 3:14-22NBV21Open in de Bijbel

Ook het beeld aan de brief aan de gemeente in Laodicea is treffend. Laodicea stond bekend om de heetwaterbronnen. De gemeente daar wist precies wat het betekende als het water lauw was geworden. Het water was dan te ver van de bron getapt. Je moest terug naar de bron, wilde je heet water hebben!

De lauwheid die in deze brief wordt beschreven, kunnen we ook bij onszelf herkennen. Toch eindigt Johannes hoopvol: wie het lukt radicale keuzes te maken, mag aan tafel bij Christus.

Alle zeven brieven eindigen met een belofte. Lees al die beloftes nog eens terug.

Welke spreekt jou het meest aan? Denk daar de komende tijd nog eens aan terug, wanneer je het een keer moeilijk hebt. 

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.20.14
Volg ons