Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wil je de waarheid horen?

Bijbeltekst(en)

6‘Houd op,’ zeggen jullie profeten, ‘houd op met dat geprofeteer! Komt er nooit een eind aan die beledigende taal? 7Zou dit het zijn wat het volk van Jakob is aangezegd? Verliest de HEER zo snel zijn geduld, zouden dit zijn daden zijn?’

Betekenen mijn woorden dan geen voorspoed voor wie de rechte weg gaat? 8Steeds weer stelt mijn volk zich vijandig op. Nietsvermoedende, vreedzame voorbijgangers rukken jullie hun mantel af en beroven jullie van hun eer. 9Jullie verdrijven de vrouwen van mijn volk uit de huizen waarin zij gelukkig zijn. Jullie ontnemen hun kinderen voor altijd de luister waarmee Ik hen heb bekleed. 10Sta op, ga weg, hier zul je geen rust vinden. Dit land is onrein, het brengt bederf en vreselijke vernietiging. 11Als iemand wind en valse leugens verspreidde en profeteerde: ‘Ik zie voor jullie wijn en bier,’ dan zou hij voor dit volk de ware profeet zijn!

Micha 2:6-11NBV21Open in de Bijbel

Soms is het niet zo gemakkelijk om de waarheid te horen. Zeker niet als iemand je op je fouten wijst. Micha’s tegenstanders willen de waarheid liever niet horen, ze vinden dat hij te veel zeurt. Het zal wel meevallen met Gods straf (vers 7).  

Ze luisteren liever naar leugens en complimenten (vers 11). Dan hoeven ze niet te veranderen, en ook niet bang te zijn voor Gods oordeel.  

Het is heel herkenbaar: ook wij luisteren liever naar complimenten dan naar iemand die kritiek heeft. Maar als je niet luistert op het moment dat je echt iets verkeerd doet, kun je ook niet veranderen. 

Wanneer heeft iemand jou geholpen door je erop te wijzen dat je iets verkeerd had gedaan? 

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.16
Volg ons