Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wat is nodig?

Bijbeltekst(en)

38Toen ze verder trokken ging Hij een dorp in, waar Hij gastvrij werd ontvangen door een vrouw die Marta heette. 39Haar zus, Maria, ging aan de voeten van de Heer zitten en luisterde naar zijn woorden. 40Maar Marta werd helemaal in beslag genomen door de zorg voor haar gasten. Ze ging naar Jezus toe en zei: ‘Heer, kan het U niet schelen dat mijn zus mij al het werk alleen laat doen? Zeg tegen haar dat ze mij moet helpen.’ 41De Heer zei tegen haar: ‘Marta, Marta, je bent zo bezorgd en je maakt je druk over zoveel dingen. 42Er is maar één ding noodzakelijk. Maria heeft het juiste gekozen, en dat zal haar niet worden ontnomen.’

Lucas 10:38-42NBV21Open in de Bijbel

Jezus heeft zojuist verteld over de barmhartige Samaritaan, die kosten noch moeiten spaart om een verwonde man te helpen. Nu is Marta druk in de weer om het haar gasten (Jezus en zijn leerlingen) zo goed mogelijk naar de zin te maken. Marta is in de doe-modus geschoten. Dat zou iedereen die de Bijbel leest kunnen overkomen. ‘Zorg voor de wezen en weduwen, biedt gasten een plek in je huis, geef aan de armen…’ Het is nogal wat. En terwijl Marta er alles voor overheeft om gehoor te geven aan die opdracht, trekt haar zus Maria zich weinig aan van de regels van gastvrijheid. Ze mengt zich zelfs met de gasten! Toch blijkt zij de betere keuze te hebben gemaakt.

Marta stelt haar huis open, maar is zo druk met geven dat zij het geschenk van Jezus’ aanwezigheid en inzichten niet meer kan ontvangen. Jezus zegt tegen haar: één ding is echt belangrijk. Zit aan mijn voeten. Heb Mij lief. Luister naar Mij. Ook elders lezen we: ‘Kom bij Mij als je rust nodig hebt’ (Matteüs 11:28-30). Jezus zelf is de Gastheer die ons uitnodigt. Hij vraagt Marta om niet alleen te geven door haar huis open te stellen, maar ook om te ontvangen door haar hart voor Hem open te stellen.

Hoe maak jij tijd vrij om te luisteren naar wat God je te zeggen heeft?

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.8
Volg ons