Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Leren loslaten

Bijbeltekst(en)

33Een Samaritaan echter, die op reis was, kreeg medelijden toen hij hem zag. 34Hij ging naar de gewonde man toe, goot olie en wijn over zijn wonden en verbond ze. Hij zette hem op zijn eigen rijdier en bracht hem naar een logement, waar hij voor hem zorgde. 35De volgende morgen gaf hij twee denarie aan de eigenaar en zei: “Zorg voor hem, en als u meer kosten moet maken, zal ik u die op mijn terugreis vergoeden.”

Lucas 10:33-35NBV21Open in de Bijbel

Heb je naaste lief als jezelf, heeft Jezus gezegd. Maar wie is dan mijn naaste? wordt gevraagd. Daarop vertelt Jezus het verhaal over de barmhartige Samaritaan. De man ziet iemand zwaargewond liggen. Er zijn meerdere stappen in het verhaal te ontdekken:

  1. 1.de Samaritaan ziet de man en wordt geraakt,
  2. 2.hij komt in beweging,
  3. 3.hij verzorgt en draagt de zorg over,
  4. 4.hij komt terug om te evalueren.

De Samaritaan was op reis en hij was niet in staat om de vreemdeling in zijn huis op te vangen en zorg en hulp te verlenen. Daarom schakelt hij de hulp in van een lokale herbergier. Hij huurt voor de vreemdeling een kamer en betaalt de herbergier voor zijn zorgen. Als dat niet gastvrij en zorgzaam is! De Samaritaan geeft wat hij kan met de mogelijkheden die er zijn. En hij durft te vertrouwen op de goede zorgen van de ander, wanneer hij verder reist en moet loslaten.

Misschien heb je het idee dat jij niet zoveel te geven hebt. Kijk dan naar wat je wel te geven hebt. Aandacht, je netwerk. Wie in jouw netwerk heeft iets te bieden als jij moet loslaten?

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.16
Volg ons