Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Leiderschapskwaliteit

Bijbeltekst(en)

1Het is een waar woord: als iemand leider van de gemeente wil worden, is dat een eerzaam streven. 2Een leider moet onberispelijk zijn. Hij kan slechts de man van één vrouw zijn en hij moet sober, bezonnen, gematigd en gastvrij zijn, en een goede leraar. 3Hij mag niet te veel drinken of driftig zijn, maar hij moet vredelievend en vriendelijk zijn, en niet geldzuchtig.

1 Timoteüs 3:1-3NBV21Open in de Bijbel

Wie een lijst van eigenschappen opstelt die een leider moet hebben, zal doorgaans niet als eerste ‘gastvrijheid’ opschrijven. En toch schrijft Paulus aan Timoteüs dat gastvrijheid een leiderschapskwaliteit is. Gastvrij zijn leert je veel: je leert je bezit te delen, je agenda dienstbaar te maken aan wat de plannen van je gast zijn, je ontmoet mensen die je misschien in eerste instantie niet zelf zou uitkiezen.

Gastvrijheid en dienstbaarheid gaan samen op. Dat liet Jezus zelf ook zien, toen Hij bijvoorbeeld als een slaaf de voeten van de leerlingen waste, terwijl de gastheer hen niet op die manier welkom had geheten (Johannes 13).

Welke goede leiders ken jij die gastvrij en dienstbaar zijn? Hoe zouden we daar een voorbeeld aan kunnen nemen?

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.10
Volg ons