Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Dag 3 | Houd moed

Bijbeltekst(en)

25Ik heb jullie dit alles in beelden verteld, maar er komt een tijd dat Ik niet meer in beelden spreek, maar jullie zonder omwegen over de Vader vertel. 26Als je dan iets vraagt in mijn naam, hoef Ik het niet meer namens jullie aan de Vader te vragen, 27want de Vader zelf heeft jullie lief, omdat jullie Mij liefhebben en geloven dat Ik van God ben gekomen. 28Ik ben bij de Vader vandaan gegaan en naar de wereld gekomen, nu verlaat Ik de wereld weer en ga Ik terug naar de Vader.’

29Toen zeiden de leerlingen: ‘Ja, nu spreekt U rechtstreeks en niet in beelden. 30Nu begrijpen we dat U alles weet en dat niemand U iets hoeft te vragen, nu geloven we dat U van God bent gekomen.’ 31Jezus vroeg: ‘Nu geloven jullie? 32Er komt een tijd, en die tijd is er al, dat jullie uiteengejaagd worden, dat ieder zijn eigen weg gaat en Mij alleen achterlaat. Maar Ik ben niet alleen, want de Vader is bij Mij. 33Ik heb dit gezegd opdat jullie vrede vinden bij Mij. Jullie zullen het zwaar te verduren krijgen in de wereld, maar houd moed: Ik heb de wereld overwonnen.’

Johannes 16:25-33NBV21Open in de Bijbel

Spoelen we hier niet te ver vooruit? We kijken toch uit naar de geboorte van Jezus? Hier spreekt Hij al over zijn hemelvaart!
Advent komt van het Latijnse woord adventus, dat betekent komst. Deze tijd is niet alleen uitkijken naar de komst van Jezus als baby, maar ook uitkijken naar het moment waarop Christus terugkeert.
Tot die tijd, zegt Jezus, zal Ik jullie vrede geven. Jezus wil je lasten samen met je dragen, lazen we gisteren. Maar je mag er ook op vertrouwen dat Hij boven elk probleem en elke situatie staat, want Hij heeft de wereld overwonnen. Dat geeft rust en vertrouwen, dat is die vrede van God.

‘De wereld overwonnen’: wat zou Jezus hiermee bedoelen?

Luister naar deze aflevering

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.16
Volg ons