Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Peuterparty’s

Op deze pagina vind je het Peuterpartymateriaal bij Mijn Peuterbijbel.

Uitleg, ideeën en liedjes

Elke Peuterparty is opgebouwd volgens een vaste structuur. Je begint met een liedje om de kinderen bij elkaar te roepen, dan start je met gebed. Vervolgens lees, kijk en reageer je samen op een verhaal uit Mijn Peuterbijbel. Na het verhaal is er een liedje en dan een vast ritueel voor de afsluiting. Tot slot kun je – afhankelijk van je groepssamenstelling en de beschikbare tijd een verwerkingsactiviteit aanbieden. Naast de vaste structuur die je op elk verhaal uit Mijn Peuterbijbel kunt toepassen, zijn er ook vijf Peuterparty’s uitgewerkt rond de grote feestdagen. Deze party’s zijn apart te downloaden.

1. Peuterparty Kerst

We brengen kerstfeest dicht bij peuters door te focussen op het baby’tje Jezus. Peuters zien veel baby’s om zich heen: op het kinderdagverblijf waar ze naartoe gaan, in de oppasruimte, kleine nichtjes en neefjes of misschien heeft hun moeder zelf wel kortgeleden een baby gekregen. We brengen de Bijbel daarom dichtbij voor de peuters door ons te focussen op het geboorteverhaal, de dikke buik van Maria, liedjes zingen voor de baby en daarna met zijn allen samen met de wijzen op kraamvisite te gaan. Zo brengen we Kerst dichtbij!

2. Peuterparty Palmpasen

We brengen Palmpasen dicht bij peuters door te focussen op het feest van Palmpasen. Ook in het leven van peuters komen regelmatig feestjes voor, dus dat is automatisch iets dat dichtbij staat. Vandaag vieren we feest voor Jezus en om precies te zijn vieren we het palmpasenfeest. Dit is heel leuk voor peuters omdat je het zo goed kunt uitspelen en dat gaan we deze Peuterparty ook doen. Daarvoor hebben we wel palmbladen nodig om mee te zwaaien. Daarom komt de extra activiteit deze keer niet ná, maar vóór het verhaal.

3. Peuterparty Pasen

We brengen Pasen dicht bij de peuters door te focussen op emoties. Voor peuters zijn de emoties ‘verdrietig’ en ‘blij’ heel herkenbaar. Het zijn emoties die ze elke dag wel meerdere keren meemaken. Die emoties zitten ook heel duidelijk in het paasverhaal. Mooi om het op deze manier met de peuters te beleven!

4. Peuterparty Pinksteren

We vieren vandaag feest: pinksterfeest! Een fijne dag, want vandaag vieren we dat God ons een nieuwe vriend stuurt: de heilige Geest! We brengen het pinksterfeest dicht bij de peuters door te focussen op vriendschap, iemand missen en je alleen voelen. Handig om daarbij te weten: peuters reserveren vriendschap niet alleen voor leeftijdsgenootjes. Mama of papa kan ook hun beste vriend zijn, of de buurvrouw. Ook iemand missen is herkenbaar, want zij missen ook weleens iemand: bijvoorbeeld mama of papa als die weggaat bij de oppas.

5. Peuterparty Hemelvaart

We brengen Hemelvaart dicht bij peuters door te focussen op ‘wachten’. De vrienden van Jezus moeten in het verhaal van vandaag wachten en dat is iets wat peuters ook veel moeten doen in hun leven. Wachten op papa en mama, omdat ze even staan te praten. Wachten tot je uit bed mag. Wachten tot je eindelijk jarig bent. Zo komt het verhaal dichtbij!

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.9
Volg ons