Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
5 juni 2023Esther van Schie

Wereldwijd loven

Van waar de zon opkomt tot waar zij ondergaat zij geloofd de naam van de HEER.

Psalm 113:3

Vandaag ben ik uitgenodigd bij een high tea die door onze Chinese groep georganiseerd wordt. Dat is altijd goed voor veel lekkers. Omdat het morgen Moederdag is hebben ze niet alleen de Chinese vrouwen maar ook andere vrouwen uit onze multiculturele kerk uitgenodigd.

Ik zit op een smal bankje stevig ingeklemd tussen twee Eritrese dames. Via Google translate vertaal ik voor hen waar het gesprek over gaat.

Een vroege afspraak

Tussen de Chinese poffertjes en gerookte kipkluifjes in komt er een vragenspel op tafel. ‘Hoe laat sta je op?’ De eerste beurt is aan een Curaçaose. ‘Iedere ochtend om half 6', zegt ze triomfantelijk. ‘Dan heb ik een afspraak met Iemand.’

De dames willen weten met wie. ‘Met de heilige Geest', zegt ze. Iedere ochtend blijkt ze Bijbel te lezen en bidt ze. Ik kijk de tafel eens rond en ben nieuwgierig: ‘En jullie, hoe laat staan jullie dan op?’ De Myanmarese vrouw die tegenover me zit blijkt om 6 uur op te staan. Ook een afspraakje? Ja, ook een afspraak. Iedere morgen. En zo gaan we de tafel rond. Twintig vrouwen van heel verschillende achtergrond en leeftijd. Bijna allemaal staan ze vroeg op. En bijna allemaal, hoe verschillend ook, welke etnische achtergrond ook, starten ze hun dag met gebed. Alleen de Eritrese rechts naast mij doet het anders; zij zorgt er eerst voor dat haar drie kleine kinderen klaar staan om naar school te gaan. En dan gaat ze samen met ze zitten en lezen en bidden ze voor de dag.

Vanwaar de zon opgaat

Ik vind het ontroerend. Ook ik sta iedere ochtend vroeg op. Om Bijbel te lezen en om te bidden. Maar dit had ik me niet gerealiseerd. Dat als ik de Bijbel open, mijn Curaçaose pinksterzuster al een half uur in gesprek is met God en mijn Myanmarese baptistenzuster gelijktijdig met mij aan Bijbelstudie begint, dat tegen de tijd dat ik ga ontbijten mijn Chinese zuster wakker is geworden en neerknielt, dat het zo doorgaat en dat we daarmee ook in onze eigen gemeenschap deel zijn van die altijd doorgaande beweging die met de zon de aardbol overgaat: Dat vanwaar de zon opgaat tot waar zij ondergaat de naam van de Heer geloofd wordt.

Esther van Schie is als migrantenpastor betrokken bij Stichting Geloofsinburgering en blogt regelmatig voor debijbel.nl.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.8
Volg ons