Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
17 december 2018Maartien Hutter

Vrienden!

Voor kinderen zijn vrienden heel belangrijk. Ook in ons maandblad Alef (voor kinderen van 8-12 jaar) vieren we daarom deze maand vriendschap. Met volop mogelijkheden om met de Bijbel en vriendschap aan de slag te gaan!

Beste-vrienden-dag

Vrienden zijn belangrijk voor mensen van alle tijden en van alle plaatsen. In de tijd en omgeving van de Bijbel, en voor ons hier en nu. Voor kinderen net zo goed als voor volwassenen. 
Alef en Bet  (stripfiguren uit de Alef) zijn beste vrienden van elkaar, en bedenken daarom iets leuks: beste-vrienden-dag. Op die dag maken ze iets speciaals voor elkaar. Wat dat is, en of het helemaal goed gaat… dat lezen de kinderen in de strip achter op de Alef.


Er staan volop ideeën in deze Alef om dingen samen met een vriendje of vriendinnetje te doen. Van samen een vriendschapsarmbandje maken tot koken, puzzelen of een proefje doen. Samen is het leuker!
In deze Alef maken de kinderen ook kennis met de vriendinnen Alissa en Lotte uit Aalsmeer. En ze ontdekken dat vriendschap in Nederland best lijkt op vriendschap in Rusland: de vriendinnen Abby en Nika uit Moskou zitten bij elkaar in de klas en vinden het heel leuk om samen te spelen, te tekenen of te kletsen. En om thuis hun ouders te verrassen met een 1 aprilgrap 😉.  

Vrienden voor altijd

Een bijzondere vriendschap in de Bijbel is de vriendschap tussen David en Jonatan. Het is een verhaal over trouw zijn aan elkaar, ook als de omstandigheden moeilijk zijn. Koning Saul, de vader van Jonatan, heeft namelijk het plan om David te doden. Jonatan bedenkt dan een geheime code om David te waarschuwen. En David vertrouwt hem. 

Dit verhaal  over David en Jonatan lezen de kinderen deze maand in Alef. Corien Oranje schreef een mooi verhaal bij 1 Samuel 20:11-24. Na het verhaal kunnen de kinderen aan de slag met een eigen geheime codetaal – net zoals David en Jonatan. En door de puzzel op te lossen ontdekken ze hoeveel Jonatan van David houdt. 
David en Jonatan zijn niet de enige vrienden in de Bijbel. In De Grote-vrienden-quiz testen de kinderen wat ze weten over andere bijzondere vrienden in de Bijbel, zoals Daniël en zijn vrienden, of de vrienden van Jezus. 

Als een vriend van God

In de quiz ontdekken de kinderen een tekst over een heel bijzondere vorm van vriendschap in de Bijbel: dicht bij God leven. Over Mozes wordt namelijk gezegd: ‘De Heer sprak persoonlijk met Mozes, net zoals iemand spreekt met zijn vriend.’ (Exodus 33:11). Hij heeft een persoonlijke band met God. Ook Noach leeft in verbondenheid met God: hij leeft als een vriend van God (Genesis 6:9-10). In de Alef kunnen kinderen deze plaat  met de tekst over Noach en God kleuren. 

Vrienden zijn belangrijk. Praat daar in deze kinderboekenmaand eens samen met kinderen over door. Met wie is je kind bevriend? Is vrienden maken makkelijk? En hoe voelt het als je moeilijk vrienden kunt maken, of gepest wordt? Wat betekent het als je vrienden bent? Wat doe je dan wel, en wat doe je juist niet? Met iets oudere kinderen kun je doorpraten over de invloed die vrienden op je kunnen hebben – soms positief, maar soms ook negatief. 
En vrienden zijn met God, wat kan dat betekenen? Zou dat lijken op vrienden zijn met andere kinderen? En zouden wij ook vrienden kunnen zijn met God?  
Een mooie kinderboekenmaand gewenst!

Wil je samen met kinderen aan de slag met vriendschap & de Bijbel? Lees dan de speciale Alef over vriendschap (nummer 8). Wil je meer lezen over vriendschap in de Bijbel? Lees dan de blog van Roelien Smit: De Bijbel over … vriendschap

Deze blog is geschreven door Maartien Hutter, pedagoog en theoloog bij het Nederlands Bijbelgenootschap.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.20.14
Volg ons