Vanwaar Hij komen zal
Door Hetty Lalleman
In de Apostolische Geloofsbelijdenis belijden we over Jezus dat Hij is ‘… opgevaren ten hemel, zittende aan de rechterhand van God, de Almachtige Vader, vanwaar Hij komen zal om te oordelen de levenden en de doden.’
Het ‘opgevaren ten hemel’ hebben we net herdacht. Behalve een vrije dag en een lang weekend levert Hemelvaartsdag zelfs binnen de kerk vaak niet veel op. Vreemd eigenlijk, want in de Bijbel is het wel degelijk een belangrijk moment. Na de voltooiing van zijn werk op aarde keert de Heer Jezus terug naar zijn Vader en aanvaardt zijn koningschap. Hij regeert met de Vader. Bovendien doet Hij voorbede voor ons:
‘Christus Jezus, die gestorven is, meer nog, die is opgewekt, zit aan de rechterhand van God en pleit voor ons’.
Romeinen 8:34
Wederkomst
Maar dan het volgende: ‘vanwaar Hij komen zal …’ De wederkomst dus. Je kunt daar voortdurend mee bezig zijn en proberen allerlei politieke en maatschappelijke ontwikkelingen te duiden aan de hand van boeken als Daniël en Openbaring. Dan leg je vooral nadruk op de toekomst, op wat gaat komen als Christus weerkomt. Dit betekent vaak dat je negatief over deze wereld en ‘moderne ontwikkelingen’ denkt: hier op aarde gaat het mis, maar gelukkig komt de Heer spoedig. Je zou dan zelfs kunnen aannemen dat je niet hoeft te investeren in deze wereld, in politiek of milieubescherming, want ‘dit is toch maar tijdelijk’.
Wanneer de Heer Jezus naar omhoog gaat in een wolk, blijven zijn discipelen naar de hemel staren. Dat duurt een poosje, maar dan worden ze door twee engelen weer met de beide benen op de grond gezet. Zij zeggen: ‘Galileeërs, wat staan jullie naar de hemel te kijken?’ (Handelingen 1:11
Zij wijzen de discipelen erop dat Jezus terug zal komen ‘op dezelfde wijze’. Dit betekent op het moment zelf dat de discipelen niet naar de hemel moeten blijven staren totdat Hij terugkomt. Dat hebben ze goed begrepen en ze keren terug naar Jeruzalem, waar ze ‘vurig en eensgezind’ bidden. Op deze manier bereiden ze zich voor op de volgende stap in Gods plan: de uitstorting van de Heilige Geest.
Voorbereiden op de wederkomst
Je voorbereiden op de terugkomst van de Heer Jezus, hoe doe je dat dan? Jezus zelf roept op om klaar te zijn voor zijn komst (Matteüs 25
Vroeger zeiden mensen weleens als je iets deed wat ze afkeurden, zoals naar de bioscoop gaan: wat nu als Jezus terugkomt en Hij ziet dat je daarmee bezig bent?! Als waarschuwing dus: let op wat je doet, want stel dat Jezus het ontdekt. Ik heb dat altijd een vreemde redenering gevonden, want ook als Jezus niet op dat specifieke moment terugkomt, ziet Hij wel wat ik nu doe.
Bezig met het Koninkrijk
Wat is dan wel belangrijk als het gaat om Christus’ komst? Gelovigen kunnen erg gericht zijn op de wederkomst, en zich vooral richten op de toekomst, maar er zijn ook christenen die er nooit of nauwelijks over nadenken. Er zijn kerken waar de wederkomst van Christus nooit op de kansel ter sprake komt, terwijl de Bijbel er toch duidelijk over spreekt.
Ik denk dat we kunnen zeggen dat de Heer wil dat we met de dingen van Gods Koninkrijk bezig zijn in de brede zin van het woord. Volgens Matteüs 25:31-46
Na de uitstorting van de Heilige Geest is dat ook wat er gebeurt: Petrus verkondigt Christus, mensen worden gedoopt, en er ontstaat een gemeente waarin niemand gebrek lijdt.
Zoek eerst het Koninkrijk van God (Matteüs 6:33
Dr. Hetty Lalleman is theoloog, schrijver en buurtpastor in een dorp in Surrey, Engeland.