Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
28 augustus 2023Hetty Lalleman

Hoera, ik heb een Bijbel

Van A tot Z

105Uw woord is een lamp voor mijn voet,

een licht op mijn pad.

Psalmen 119:105NBV21Open in de Bijbel

Waarschijnlijk is dit het meest bekende vers uit Psalm 119. Over deze langste psalm in de Bijbel worden vaak grapjes gemaakt, zo van (als hij op het rooster staat): ‘We gaan hem toch niet helemaal lezen, hè?’

Als je wel de gelegenheid hebt, moet je dat toch eens doen. Er staat niet alleen maar in hoe geweldig Gods woorden zijn, maar het gaat ook over vijanden die de psalmist bedreigen (vers 109: ‘Mijn leven is voortdurend in gevaar’). Er zit meer in dan je denkt over bergen en dalen in het leven.

De vorm waarin de psalm gegoten is, is heel interessant. In elk gedeelte, bijvoorbeeld 1-8, en 9-16, begint elk vers met een letter van het Hebreeuwse alfabet. Dus de verzen 1-8 beginnen allemaal met een a-klank, 9-16 met een b-klank, enzovoorts. In sommige Bijbels staan die Hebreeuwse letters erbij. Het Hebreeuwse alfabet is anders dan het onze, maar zo krijg je toch een idee van wat er bedoeld is.

Zo’n ‘alfabet-psalm’ helpt natuurlijk om dingen te onthouden, maar in het geval van Psalm 119 kan het ook betekenen: het woord van God, de instructies die Hij heeft gegeven, zijn van A tot Z goed! De volkomenheid van Gods woorden wordt daarmee benadrukt.

Een meisje uit Wales

Ik moest aan deze psalm denken toen ik nadacht over de waarde van Gods Woord zoals wij dat nu hebben, de Bijbel. Deze zomer waren wij in Wales en kwamen daar vrij onverwachts op het spoor van Mary Jones. Zij leefde in een afgelegen vallei aan de voet van de berg Cader Idris in Gwynedd. Thuis bij Mary werd er Welsh gesproken. Mary ging trouw naar het kleine dorpskerkje en leerde lezen toen er een school werd geopend. Een rijke vrouw in het dorp bezat een Bijbel en Mary ging bij haar op bezoek om in die Bijbel te kunnen lezen.

Om een eigen Bijbel te kunnen kopen, spaarde ze zes jaar. Toen ze vijftien was, in het jaar 1800, had ze eindelijk genoeg geld bij elkaar. Op een dag liep ze (op blote voeten!) 42 kilometer naar het stadje Bala, waar een predikant woonde die Bijbels moest hebben. Deze predikant, Thomas Charles, was hiervan zo onder de indruk, dat hij een van de initiatiefnemers werd van het eerste Bijbelgenootschap ter wereld: the British and Foreign Bible Society.

Mijn man en ik zagen het kerkje, het graf van Mary Jones en het prachtige museum in Bala dat aan haar gewijd is. Mary Jones is onderdeel van het verplichte lesprogramma voor alle kinderen in Wales. In het museum leren ze op een interactieve manier van alles over de Bijbel.

Wat een rijkdom

Dit verhaal bepaalt je er ineens bij hoe kostbaar het bezit van een Bijbel is. Kostbaar in geldwaarde, want Mary moest er jaren voor sparen, maar vooral ook kostbaar in emotioneel en geestelijk opzicht. Hoeveel Bijbels hebben wij wel niet in ons huis? In allerlei talen nog wel ... Mijn man en ik hebben zelfs het voorrecht gehad om Hebreeuws en Grieks te leren, zodat we de Bijbel in de originele talen kunnen lezen. Ik realiseerde me ineens weer hoe bevoorrecht wij mensen in Nederland en West-Europa zijn dat we zomaar het hele Woord van God tot onze beschikking hebben.

Ik ken iemand die atheïst was en na een ingrijpende gebeurtenis op zoek ging naar de zin van het leven. Het atheïsme gaf hem geen antwoorden. Hij ging de Bijbel lezen en al bij de eerste hoofdstukken in Genesis werd het hem duidelijk dat hij daarin de antwoorden vond op zijn vragen hoe de wereld en het leven in elkaar zaten. Hij werd christen en is nu predikant. Terwijl voor sommigen de Bijbel een mooi boek is maar niets meer, is het voor heel veel anderen een openbaring. Er gaat een nieuwe wereld voor hen open; hun leven verandert radicaal die hun leven radicaal verandert.

De Bijbel verandert je

Mensen veranderen door het lezen in de Bijbel. En ook als je met de Bijbel bent opgegroeid kan hij je opnieuw aanspreken, uitdagen, aanzetten tot het nemen van nieuwe stappen, de weg wijzen, licht laten schijnen op de wereld, de geschiedenis, je eigen leven.

Hoera – ik heb een Bijbel! Vind jij dat ook een felicitatie waard?

Dr. Hetty Lalleman is theoloog, schrijver en buurtpastor in een dorp in Surrey, Engeland.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.26.9
Volg ons