Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Vijf bijzondere mannen voor Mannendag

Wist je dat het vandaag Mannendag is? Nee, geen dag om te vieren dat je alweer geen sokken vindt die bij elkaar passen, en ook niet om stil te staan bij het gevecht met de stropdas, maar een dag om na te denken over positieve rolmodellen. Dus: laat je verrassen door vijf bijzondere mannen uit de Bijbel en de manier waarop zij met God omgingen!

Noach: De vader aller bouwpakketten 🛠️

Stel je voor: je bent Noach en je zit rustig in je tuin. Plotseling staat God voor je en zegt: ‘Noach, Ik ga de wereld met water overspoelen. Hier zijn de instructies voor een boot.’ Wat doet Noach? Hij bouwt die boot, terwijl zijn buren hun vraagtekens zetten bij zijn verstandelijke vermogens.

En wist je trouwens dat Noachs boot niet zomaar een eenvoudige houten boot was? Het was een meesterwerk van vakmanschap en precisie. Noach volgde nauwgezet de instructies die God hem had gegeven en bouwde iets wat sterk genoeg was om de zondvloed te doorstaan. Niet zomaar een praktisch bouwwerk, maar ook een teken van hoop en vertrouwen in Gods beloften.

David: Klein, maar krachtig 💪

En kijk eens naar David, de jongste zoon die niemand serieus nam. Toch was hij degene die de grote reus Goliat doodde. Toen deze Filistijnse krachtpatser zijn fysieke en verbale spierballen liet zien en de God van Israël belachelijk maakte, pakte David een steen, slingerde deze rond en... BAM! Goliat was definitief uitgepraat. Dat is nog eens doelgerichtheid!

En wist je dat David niet alleen een dappere krijger was, maar ook een gevoelige en getalenteerde muzikant? Hij bespeelde de harp en werd zelfs in het hof van koning Saul gevraagd om met zijn muziek de kwade geesten weg te jagen. Dus: voel je niet zoveel voor een open gevecht met de tegenstanders van God? Dan kan het voorbeeld van David je inspireren om je talenten in te zetten om anderen te troosten en te bemoedigen.

Simson: Geen slechte haardag voor deze man! 💇‍♂️

Simson had spieren waar je u tegen zegt ... zolang niemand zijn haar afknipte. Helaas pakte zijn vriendin Delila ongevraagd de tondeuse en beroofde hem zo van zijn kracht. Maar wees gerust: Simson sloot zijn verhaal groots af door een heel gebouw neer te halen.

Filippus: Een gids op het avontuurlijke pad van geloof 🗺️🚶‍♂️

Ken je Filippus al? Hij was een van de twaalf leerlingen van Jezus. Veel minder bekend dan Petrus of Johannes, maar toch iemand die op zijn manier veel invloed had.

‘Ga tegen de middag naar de verlaten weg van Jeruzalem naar Gaza’, kreeg hij van een engel te horen. En in plaats van ‘waarom’ te vragen of excuses te bedenken (‘te heet’, ‘geen zin’, ‘staat niet in mijn takenpakket’), deed Filippus dat gewoon. Met mooie gevolgen: een eunuch die precies op dat moment over die weg reisde, zat met prangende vragen over het boek Jesaja. En Filippus kon die – dankzij zijn ervaringen met Jezus – precies goed beantwoorden, met een spontane doop als gevolg.

Wat een voorbeeld van de invloed die één persoon kan hebben op het leven van een ander!

Jezus: De hoofdpersoon van het Nieuwe Testament 👑💧

Volgens de normen van zijn tijd was Jezus helemaal niet zo’n mannelijke man. Hij kon best emotioneel worden, trok op met vrouwen, kinderen en allerlei mensen die we tegenwoordig zouden cancelen, en stierf uiteindelijk op een vernederende manier aan het kruis.

Toch kun je (niet alleen als man) geen beter voorbeeld bedenken van een leven dat er echt toe doet. Jezus wist wat zijn missie was en liet zich door niets en niemand uit het lood slaan. Voor de mensen om Hem heen was Hij geduldig en liefdevol, en elke dag leerden ze van Hem iets nieuws over zichzelf en over God. Wie in zijn buurt kwam, was daarna nooit meer dezelfde. Best een inspirerend voorbeeld, toch?

En als klap op de vuurpijl stond Jezus op uit de dood, en nam plaats aan de rechterhand van God, waar Hij regeert tot in eeuwigheid. Wow!

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.20
Volg ons