Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
13 februari 2022

5 Bijbelteksten voor een gebroken hart

Valentijnsdag kan een hartstikke mooie dag zijn. Maar misschien is het voor jou een rotdag, waarvan je hoopt dat hij snel voorbij is. Als je een geliefde hebt verloren, aan het leven of aan de dood, dan is deze blog voor jou: 5 Bijbelteksten voor een gebroken hart.

Gebroken mensen

19Gebroken mensen is de HEER nabij,

Hij redt wie zwaar wordt getroffen.

Psalmen 34:19NBV21Open in de Bijbel

Misschien herken je wel dat mensen om je heen het soms moeilijk vinden om om te gaan met jouw liefdesverdriet. Het kan voelen alsof je er helemaal alleen voor komt te staan, alsof iedereen om je heen een stapje achteruit doet. Maar God is niet bang voor jouw gebrokenheid of voor je verdriet. Je mag weten dat God dichterbij is dan je soms denkt. Dwars door de scheuren van je gebroken hart heen schijnt Gods aanwezigheid en reddende kracht.

Samen dragen

28Kom allen bij Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, Ik zal jullie rust geven. 29Neem mijn juk op je en leer van Mij: Ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, 30want mijn juk is zacht en mijn last is licht.’

Matteüs 11:28-30NBV21Open in de Bijbel

Deze woorden van Jezus zijn heel bijzonder. Het is een erkenning en een belofte ineen. Jezus erkent jouw pijn, Hij weet als geen ander hoe diep de dalen in het leven kunnen zijn. Je gaat gebukt onder je verdriet en je lasten. Maar Jezus zegt: Kom onder mijn juk, dan dragen we het samen.

Vergeving

8Heb elkaar vóór alles innig lief, want liefde bedekt tal van zonden.

1 Petrus 4:8NBV21Open in de Bijbel

Als je een verbroken relatie hebt meegemaakt, dan lijkt dit Bijbelvers misschien wel extra zout in de wond te strooien. Je kunt toch niet meer van jezelf verlangen om je ex-partner lief te hebben boven alles? Bovendien: het bedekken van de zonden, is dat wel gezond?

In dit Bijbelvers gaat het over liefdevolle vergeving. Vergeving is misschien wel een van de moeilijkste thema’s in de Bijbel. De opdracht om te vergeven gaat soms in tegen ons gevoel en ons verlangen naar gerechtigheid. En iemand anders of jezelf vergeven, dat gaat ook niet over één nacht ijs. Toch is het belangrijk om jezelf of je ex niet van alles te blijven verwijten. Hoe tegenstrijdig het ook lijkt: juist liefde kan helpen om ondanks alles vergeving te vragen en om zelf te vergeven.

Nieuwe hoop

11Dit is mijn besluit, dit is mijn plan met jullie: Het zal goed met jullie aflopen, niet slecht. Ik zorg dat er voor jullie een nieuwe tijd komt. Ik zal jullie nieuwe hoop geven.

Jeremia 29:11BGTOpen in de Bijbel


Midden in de ellende van de ballingschap geeft Jeremia deze woorden van God aan het volk Israël. En deze belofte klinkt op zoveel andere plekken in de Bijbel ook: De belofte op een goede afloop, een nieuwe start, een nieuwe tijd. Elke zonsopkomst getuigt van de kracht van een nieuw begin.

Kun jij geloven dat het goed afloopt?

Sterk of zwak?

25Mijn ziel ligt neergedrukt in het stof,

laat mij leven zoals U hebt beloofd.

26Leg ik U mijn wegen voor, dan antwoordt U.

Onderwijs mij in uw wetten.

Psalmen 119:25-26NBV21Open in de Bijbel

Als je afscheid hebt moeten nemen van een geliefde, voelt het soms net alsof er ook een gedeelte van jezelf verdwenen is. Misschien weet je soms niet meer waar je de kracht vandaan moet halen om verder te gaan, om op te staan en door te leven. Leg je zorgen bij God, en bid vandaag dit gebed uit Psalm 119. Wat doet dat met je?

Leesplan 21x bemoediging

Vind je deze vijf Bijbelteksten inspirerend? Dan is het leesplan 21x Bemoediging ook iets voor jou!

bijbelteksten listacle

Meer inspirerende Bijbelteksten...

Klik hier voor een overzicht van onze listicle’s met inspirerende Bijbelteksten

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.20.14
Volg ons