10 Bijbelteksten over gedenken
Gedenken kan een manier zijn om dankbaar te zijn en te vieren: we danken God voor al het goede dat Hij ons gaf en geeft. Tegelijk kunnen we door (collectief) te gedenken ons ook bewust zijn van fouten die gemaakt zijn door ons, of door wie ons voorgingen. Zo kunnen we blijven streven naar het goede en recht doen aan degenen die door of voor ons geleden hebben.
Om niet te vergeten
Als het ons voor de wind gaat, is het soms makkelijk om te vergeten dat dit niet onze eigen verdienste is. We mogen ons van God afhankelijk weten, in goede én slechte tijden.
Zowel tijdens de uittocht uit Egypte als tijdens de reis door de woestijn waren de Israëlieten dagelijks op God aangewezen – voor hun vrijheid, hun route en hun brood. Eenmaal aangekomen in het beloofde land zou aan hun afhankelijkheid niets veranderen, maar ze zouden wel zomaar kunnen vergeten dat het God is die in hun behoeften voorziet. Hij speelt hier van tevoren al op in; Hij weet hoe een mensenhart in elkaar steekt.
Nog een gebeurtenis waarbij achteraf gedenken niet vrijblijvend is: dat het Joodse volk in het boek Ester voor uitroeien bewaard is. Dit moet gevierd worden – door iedereen, op elke plek, elk jaar weer.
Vele eeuwen later bevrijdde Jezus ons allemaal door zijn leven voor ons te geven . Zijn opdracht aan ons is om dat telkens weer te gedenken met het teken van brood en wijn, in verbondenheid met elkaar.
Gedenkteken
Feesten en rituelen, zoals hierboven beschreven, zijn niet de enige manier om te gedenken. Ook plekken of monumenten kunnen ons herinneren aan gebeurtenissen of personen.
Een van de eersten in de Bijbel die een gedenkteken plaatst, is God zelf. Hij wil de mensen blijven herinneren aan zijn liefde en zijn belofte.
Eben-Haëzer betekent ‘steen van de ‘hulp’. Direct na een grote overwinning richt Samuel de aandacht op Hem die dit alles mogelijk maakte. Hiermee creëert hij een plek waar ook de komende generaties herinnerd zullen worden aan Gods grootheid. Eerder gaf God ook Jozua de opdracht om hetzelfde te doen.
Volgende generaties
Feesten, herdenkingen en monumenten kunnen aanleiding zijn voor een gesprek over Gods daden, over het gedrag van onze voorouders, over wat nu werkelijk van belang is in het leven en in onze maatschappij. Praat jij weleens met je (groot)ouders of met de volgende generatie over lessen uit het verleden en over Gods krachtige daden?