Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was Peres in de Bijbel?

Peres is de oudste zoon van Juda (een zoon van Jakob) en Tamar. Zijn tweelingbroer heet Zerach. Peres is een voorvader van koning David en van Jezus.

De betekenis van de naam Peres

De naam Peres betekent: doorbraak. Hoewel zijn broer Zerach bij de bevalling zijn hand eerst naar buiten steekt, wordt Peres als eerste geboren. Omdat hij zo’n doorzetter is, wordt hij Peres genoemd.
Een andere persoon in de Bijbel met de naam Peres is een kleinzoon van Manasse (1 Kronieken 7:16).

Zoon van Juda en Tamar

Peres en Zerach zijn kinderen van Juda en zijn schoondochter Tamar. Juda heeft seks met zijn schoondochter Tamar, die zich verkleed heeft als prostituee. Hij weet dus niet dat zij het is. Juda geeft aan Tamar zijn zegel, zijn snoer en zijn staf als onderpand voor de betaling.
Tamar wordt zwanger van een tweeling. Om te bewijzen wie de vader van haar kinderen is, laat Tamar de persoonlijke bezittingen van Juda zien, die hij bij haar heeft achtergelaten. Juda geeft toe dat hij de vader van Peres en Zerach is.

Voorvader van David en Jezus

Peres krijgt twee zonen: Chesron en Chamul (Genesis 46:12). Zijn oudste zoon Chesron is een verre voorvader van koning David (Ruth 4:18).
De naam Peres komt ook voor in het Nieuwe Testament. Daar wordt Peres genoemd als een van de voorouders van Jezus (Matteüs 1:3; Lucas 3:33).

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.20
Volg ons