Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was Orpa in de Bijbel?

Orpa is een schoondochter van Noömi en komt uit Moab. Orpa wil eerst met haar schoonmoeder meegaan naar het land Israël, maar uiteindelijk besluit ze in Moab te blijven.

Wat betekent de naam Orpa?

De naam Orpa betekent: weerbarstig. Deze naam kan een verwijzing zijn naar haar beslissing om toch niet met Noömi mee te gaan naar het land Israël.

Vrouw van Kiljon

Orpa trouwt met Kiljon, een man uit het volk van Israël. Toen er hongersnood was in Israël, is Kiljon met zijn ouders Noömi en Elimelech en zijn broer Machlon in Moab komen wonen Ook Machlon trouwt met een meisje uit Moab: Ruth.
Voordat Orpa en Kiljon kinderen krijgen, sterft Kiljon. Ook zijn broer Machlon overlijdt kinderloos. Omdat Elimelech, de vader van Machlon en Kiljon, inmiddels ook is overleden, blijven Noömi, Orpa en Ruth met z’n drieën achter.

Naar het land Israël?

Als Noömi hoort dat er in Israël weer genoeg te eten is, besluit ze terug te gaan naar het stadje Betlehem waar ze vandaan komt. Haar twee schoondochters gaan met haar mee. Maar als ze onderweg zijn, zegt Noömi tegen Orpa en Ruth dat ze terug moeten gaan naar Moab. Daar horen ze thuis, en daar kunnen ze opnieuw trouwen en een gezin stichten.
Dan neemt Orpa met veel moeite afscheid van haar schoonmoeder en gaat weer terug. Maar haar schoonzus Ruth gaat met Noömi mee naar Betlehem.

Gerelateerde Bijbelgedeelten

Ruth 1.4 Ruth 1.14
Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.20
Volg ons