Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was Metuselach in de Bijbel?

Metuselach is een nakomeling van Adam Van alle mensen van wie de Bijbel vertelt hoe oud ze werden, werd Metuselach het oudst: 969 jaar.

De naam Metuselach

De naam Metuselach betekent: man van de werpspies. Een andere naam voor dezelfde persoon die er erg op lijkt is ‘Methusalem’ of 'Metusalem'.
Metuselach is de vader van Lamech en de grootvader van Noach. In het Nieuwe Testament wordt Metuselach genoemd als een van de voorouders van Jezus (Lucas 3:37).

Hoge leeftijd

Metuselach is de zoon van Henoch en een directe nakomeling van de eerste mens Adam. Hij hoort bij de achtste generatie vanaf Adam (Genesis 5:21-27).
Volgens de Bijbel bereikten de mensen in die tijd allemaal een zeer hoge leeftijd. Maar in de tijd van Metuselachs kleinzoon Noach besluit God dat niemand meer ouder zal worden dan 120 jaar (Genesis 6:3). Noach is de laatste van wie wordt verteld dat hij bijzonder oud wordt: 950 jaar (Genesis 9:28).

Waar komt de uitdrukking 'zo oud als Methusalem' vandaan?

In het Nederlands bestaat de uitdrukking ‘zo oud als Methusalem’. Dat betekent: heel oud.
De naam Methusalem heeft niet alleen betrekking op personen, wordt soms ook gebruikt om oude dingen mee aan te duiden. Zo is er een ruim 4800 jaar oude boom in de White Mountains in Californië die Methusalem wordt genoemd.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.16.16
Volg ons